2010. október 16., szombat

Az okatatási törvényről

Ahogy a tévében láthattátok elég feszült volt a hangulat a héten. Egyre több a lázadás és a tüntetés. Kíváncsi vagyok mennyit bírja a PDL és Basescu. Ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen mértékben érinti az RMDSZ-t a kormányzási szerepvállalás.
                A héten a Pénzügyminisztérium alkalmazottjai voltak  az elsők akik fellázadtak a fizetéscsökkentések miatt. Majd a tanárok és a diákok következtek. Az este is ötven tanár az Oktatási Minisztérium épülete előtt követelte Funeriu miniszter lemondását. A miniszter hallani sem akar a lázadókról. A valóság, hogy ötven ember nem hozza el a tavaszt, ahogy a közmondás mondja. Ahhoz, hogy ez megtörténjen több tízezer ember kéne, utcára menjen. A másik dolog, hogy a miniszter lemondása nem oldana meg az oktatási rendszer problémáit.
Tüntető tanárok
                A héten a kormány bejelentette, hogy felelősséget vállal az oktatási törvény megszavazása végett. Sokan ezt a demokrácia megszegésének tekintik. A valóság, hogy azért van erre szükség, hogy az ellenzék, a nacionalizmus hevében, ne törölje a törvénytervezet azon cikkejeit amelyek a magyar nyelvű oktatást segítik elő.
                Az új oktatási törvénytervezet előírja azt, hogy a román földrajzot és történelmet magyarul kell majd tanítani. Ugyanakkor minden tantárgy tanítása magyarul folyik, kivéve a román nyelv és irodalom. A román nyelvet pedig már nem anyanyelvi szinten fogják tanítani.
                Másik pozitívuma a törvénytervezetnek, az hogy megszűnik a titularizálás. A tanárokat maga az iskola alkalmazza korlátolt vagy korlátlan időre. Ez az előírás megadja az iskoláknak a válogatás lehetőségét.
                Persze az oktatási törvénynek megvannak a hátrányai is. Ilyen például a vezető tanács összetétele, ahol az iskolának alig 33% jut. A vezető tanácsba bekerülnek a szülőknek és az önkormányzat képviselői is.
                Nem szeretném sem a kormányt sem a törvényt védeni, de az új oktatási törvény valós előrelépést jelentene a romániai tanügyi rendszer számára .
fotó: adevarul.ro

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...