2010. október 10., vasárnap

Játszuk újra Szamosújvárt!

Új rendezvénysorozattal bővült Szamosújvár. Október 6 és 9 között a Téka Alapítvány és az 51. sz. Czetz János cserkész csapat közös rendezésében megszervezték a Replay Armenopolis (vagy Játsszuk újra Szamosújvárt) elnevezésű rendezvénysorozatot.

A szervezők szerint a rendezvény célja terítékre helyezni az épített kulturális örökség és a fenntartható városfejlesztés problémakörét. Azért van szükség erre, mert a barokk városban ez az örökség egy folyamatossá vált leépülési stádiumba került.

A rendezvénysorozat szerdán, egy városismertető versennyel startolt, melynek keretében a helyi iskolákban tanuló diákok bebizonyíthatták mennyire ismerik városukat. A vetélkedő fődíja egy nagyszebeni kirándulás volt. Ugyanazon a napon Petőfi Sándor emlékplakettet avattak fel a 2. számú iskola egyik épületén ahol egykoron a Fehér Ló szálló működött és amelyben a költő kétszer is megszállt. Este a diákok bizonyíthatták éneklési tehetségüket, az alapítvány székhelyén szervezett karaoke partin.

Csütörtökön, a helyi Örmény Kórus előadása bűvölte el a jelenlévőket, majd civil fórumot szerveztek a Civitas Alapítvány közreműködésével, ami a helyi közösség problémáiról szólt.

Pénteken gazdagabb programot kínáltak a szervezők az érdeklődők számára. A gyerekek érdeklődését bábelőadás kötötte le. A szülők és gyerekek a múzeum udvarán szervezett interaktív családos várostörténeti versenyen próbálták bebizonyítani rátermettségüket. A nyertes család a város első polgára címet tudhatta magának.

A versenyt követően, a múzeum nagytermében szervezett konferencián, Guttmann Szabolcs műépítész (az Erdélyi Építészkamara elnöke), dr. doc. Pop Virgil műépítész (az Erdélyi Regionális Műemlékvédelmi Tanács titkára), dr. prof Szabó Bálint építőmérnök (a Transilvania Trust Alapítvány elnöke), Szerváciusz László műépítész, Fekete Emőke, a megyei tanács alelnöke, Drăgan Ovidiu polgármester, Török Bálint alpolgármester és a helyi tanács képviselői, az épített kulturális örökségről és a fenntartható városfejlesztésről tanácskoztak.

A nap zárásaként a középiskolás diákok által készített filmeket mutatták be a volt helyi moziban, majd ugyanott fellépett Szilágyi Toni és Valer bandája valamint a kolozsvári Kalapos Jazz Band. A jelenlévők pedig megkóstolhatták az örmény hurutos levest.

Szombat reggel a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia diákjainak munkáiból kiállított tárlatot látogathatták meg az érdeklődők.

A kiállítás után sor került a szamosújvári Kemény Zsigmond Oktatási Központ alapkőletételére, ahol neves hazai és magyarországi személyiségek voltak jelen.

A délután folyamán az örmény-katolikus temetőben kialakított emlékhelyen felavatták Oxendius Verzelescul (az első erdélyi örmény-katolikus püspök, 1700-ban alapította Szamosújvár városát) és Szongott Kristóf (tanár és író, megírta Szamosújvár monográfiáját) emlékplakettjeit.

A rendezvénysorozatot hajnalig tartó táncház zárta.

Riti József Attila

Az alapkőletételen készült fotóriportot a következő linken lehet megtekinteni: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/48241

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...