2010. október 19., kedd

Meghalt az utolsó Susman partizán



Susman Traian
Ma temették a Susman partizán csoport utolsó tagját (lásd a szept. 8-i bejegyzésem: http://ritijozsefattila.blogspot.com/2010/09/teodor-susman.html), Traian Susmant. A partizán, hosszú szenvedés után, október 17-én hallt meg Jászvásáron (Iasi). A temetési szertartásra az előbb említett városban került sor.
A szenvedő Susman
            Traian Susman Havasreketyén (Rachitele) született, 1925. december 1-én, Teodor Susman fiaként. Testvéreivel (Teodor jr. és Avisalon) tagjai voltak az apjuk által létrehozott Susman féle partizán csoportnak. A csoportosulás 1948 – 1958 között tevékenykedett az Erdélyi Szigethegységben, a Vlegyásza közelében.
            1948. december. 16-án a csoportot bekerítették az Szekuritátyé emberei. Traian kivételével mindenki elmenekül. Az elkapott partizán a Szekuritátyé pincéiben, majd különböző börtönökben sínylődik (Jilava, Cernavoda, Ghencea).
            1954. július. 2o-án kiengedik és pár év eltelése után Jászvásáron megnősül. Az említett városban dolgozik egy kísérleti mezőgazdasági egységben. Havasreketyére csak 199o után megy, akkor is csak látogatóba.
            Halálakor meghalt az utolsó Susman partizán.
fotó: A kommunizmus bűneit vizsgáló központ (CICC)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...