2010. szeptember 8., szerda

Teodor Susman



Teodor Susman 1927-ben

Teodor Susman volt az egyik legismertebb romániai partizán és antikommunista harcos.

Teodor es Elisabeta Susman

Havasrekettyén (Rachitele) született, 1894. február. 24-én, a környék egyik legmodósabb családjában.

Susman-ék a gáterük mellett

Korán fellépett a környék szegény lakosságának támogatására és pártfogására. Több alkalommal volt a község polgármestere (1922-1928, 1930-1934, 1939-1945). Polgármesterként mindent megtett annak érdekében, hogy a község lakósai jól éljenek. Mindezek következtében hatalmas népszerűségre tett szert, melyet a környék felzárkózására próbálta kihasználni.

A világháború lezajlása után a kommunisták átvették a hatalmat Romániában, ami Susman eltávolítását jelentette.

Gazdasága révén hamar a „nép ellensége” (így neveztek minden olyan embert, aki a Kommunista Párt ellen cselekedtek, vagy gondolkodtak) lett és megpróbálták félreállítani. Több esetben kirabolták üzletét. Az akciót maga a kommunista polgármester, Suciu Pașcu (aki a miniszterelnök nagyapja) vezette. Susman-ék csoportja elfogták és kivégezték a polgármestert, árulás vádjával.

1948. augusztus. 18-án megpróbálták letartóztatni, de nem sikerült. Ennek következtében családja a Nyugati Szigethegységbe menekült, ahol megpróbáltak ellenállni. Hírnevük következtében egyre több partizán csatlakozott hozzájuk. A csoport több magyar fegyverre, ZB-re, vadászfegyverre, hajítógránátra tett szert és sikerült borsót törni a hatalom orra alá.

Több évi hajtóvadászat után 1951. december. 15-én feljelentették és a Szekuritáté emberei bekerítették azt az istállót ahol Teodor Susman bujkált. A partizán tűzharcban életét vesztette.

Susman tetemét lehozták a faluban lévő rendőrségre, melynek udvarán több napig feküdt meztelenül, majd a patak szélére, jeltelen sírba temették.

Teodor Susman teteme a rendőrség udvarán

A hivatalos álláspont szerint öngyilkos lett.

Halála után Teodor Susman neve legendás lett. Az emberek a reményt és az ellenállás szimbólumaként gondoltak rá.

A Susman csoportot csak 1958. február. 2.-án sikerül likvidálni, amikor Teodor jr.és Avisalon Șușman is életüket vesztették.

2o1o. június. 22 és 24-e között a Kommunizmus bűneit kutató központ (Centrul de investigare a crimelor comunismului) exhumálta Teodor Susman földi maradványait. Az ásatások és a helyszínelő rendőrök bebizonyították, hogy a partizán nem követett el öngyilkosságot.

Teodor Boc (a miniszterelnök unokatestvére) azzal vádolja a partizánt, hogy megölte nagyapját, Suciu Pascut (kommunista polgármester a negyvenes évek végén).

fotó: személyes archívum

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...