2010. szeptember 7., kedd

Exhumálás Vasasszentegyed -völgyben


A tegnap, szeptember 7-én a Kommunizmus gyilkosságait kutató központ (Centrul de investigare a crimelor comunismului) szervezésében exhumálták Vasasszentegyed-völgyben (Sântejude-vale) Măhălean Ioniță (halálakor 57 éves volt) és Moldovan Ioan (22 éves volt) földi maradványait. Ők a Garda regelui Mihai (Mihály király gárdája) nevű mozgalom tagjai voltak. Az exhumálást a fentebb említett központ szervezte. A központ vezetője Marius Oprea. Az archeológus csoport irányítója dr. Ghorghe Petrov, aki egyben a kolozsvári múzeum archeológusa. Az önkéntes archeológus csapat többi tagja: Paul Scrobotă (az enyedi múzeum igazgatója és Horațiu Groza (a tordai múzeumtól).

A csoportosulás, mely Garda Albă (Fehér Gárda) név alatt is ismert, Szamosújvár környékén tevékenykedett a XX. század negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején. Céljuk I. Mihály király visszaállítása volt, de sok cselekményre nem jutott idejük, mert már az elején leleplezték őket. Amikor a Szekuritáté üldözni kezdte őket erdőkben bujdostak. 1949 novemberében bekövetkezett letartoztatásuk után a falu melletti erdőben kivégezték és temették őket.

Marius Oprea, a Kommunizmus gyilkosságait kutató központ alapítója és vezetője elmondta: „Az exhumáltak az újonnan alakult Mihály király gárdája tagjai voltak. Fegyverük sem volt. Az államapparátus ellen semmit sem vétettek de az akkori hatóságok elrettentő példát akartak mutatni a lakosságnak, annak érdekében hogy beiratkozzanak a termelőszövetkezetbe. Annak ellenére, hogy Romániában elítélték a kommunizmust a Boc kormány betiltotta a Kommunizmus gyilkosságait kutató intézetnek, hogy kiderítse az áldozatok és gyilkosok nevét, ezért létrehoztuk ezt a központot. Felszínre akarjuk hozni a kommunizmus áldozatainak és elkövetőinek identitását. Az állam semmivel sem támogat, sőt sok esetben akadályozza munkánkat. Eddig sikerült 21 áldozatot exhumálni.”

Măhălean Ioniță lánya, Măhălean Tereza kifejezte boldogságát, mert keresztényi módon temetheti el apját. Elmondta, hogy megbocsájt apja gyilkosainak, mert az Isten fent van és elítéli őket.

Az ifjabb halott unokaöccse, Feur Petre, elmondta, hogy hét éves volt, amikor nagybátyját kivégezték. Gyerekként nem távolították el a közös sir mellől, amikor odament.

Catinean Ioan, helybéli lakos és egyedül életben lévő partizán, elmondta, hogy a Fehér Gárda alakulásakor megesküdtek a biblián és a kereszten. Amikor likvidálták a csoportot őt életben hagyták, viszont több napon keresztül kínozták.

A fentebb említett kínokért a szamosújvári szekutitáté a felelős. A korabeli szekuritáté szamosújvári vezetője egy helybéli zsidó, egy bizonyos Briceag volt.

Ahogy ígértem folytatni fogom a hasonló vallomásokat. Az elkövetkező napokban közölni fogom az exhumáláson készített interjúk teljes átiratát.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...