2010. szeptember 3., péntek

Szamosújvár környékén történt


Ma olvastam az interneten, hogy szeptember 7-én Szentegyeden exhumálnak 2 antikommunista harcost, Ioniţă Măhălean és Ioan Moldovan –nt. Ők a Partizanii Regelui Mihai (más néven Garda Alba) nevű mozgalom tagjai voltak. 1949-ben besúgták őket és ugyanazon évben, november 5-én a fentebb említett település melletti erdőkben kivégezték őket. Kettejüket a kivégzési helyen ásott tömegsírba temették.

A Partizanii Regelui Mihai (más néven Garda Alba) nevű mozgalom Szamosújvár környékén tevékenykedett a XX. század negyvenes évek végén és ötvenes évek végén. Céljuk I. Mihály király visszaállítása volt. Tagjai a társadalom minden rétegéből kerültek ki, tanároktól diákokig és földművelőkig. Amikor a Szekuritátyé üldözni kezdte őket erdőkben bujdostak és megkísérelték a fegyveres ellenállást.

A mostani Pétru Maior liceum több végzős diákja (a XX. század negyvenes évek végén és ötvenes évek végén) tagjai voltak ennek a mozgalomnak. Többen közülük börtönbe kerültek emiatt. Nagymamám nagybátyja, valamilyen Jánoska is tagja volt a mozgalomnak. Jánoskát is elkapták az akkori hatóságok és a füzesi erdőben (a nyikulai hídnál) kivégezték és jeltelen sírba temették.

Az elkövetkezendő napokban bővebben fogok írni a Szamosújvár környékén létező antikommunista mozgalmakról és azokról akik meghaltak.

A fotó illusztráció. forrása: mandiner.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...