2012. június 24., vasárnap

Világosító Szent Gergely nap Szamosújváron



Szombaton délelőtt, mint minden évben, az idén is megtelt a szamosújvári örmény-katolikus székesegyház, az örmények és magyarörmények nagy ünnepén, Világosító Szent Gergely napján.
Világosító Szent Gergely megkereszteli III. Tiridát örmény királyt / a festmény a szamosújvári magyarörmény közösség tulajdonában van
Világosító Szent Gergely az örmények és magyarörmények legnagyobb szentje. Szent Gergely az örményországi Ararát tartományban született 240-ben. Nemesi családból származott, de mivel keresztény dajka nevelte még gyerekkorában megkeresztelték. Cézáreában pappá szentelték, majd csatlakozott III. Tiridat király kíséretéhez, de mivel megtagadta a pogány istenek tiszteletét megkínozták és tizenöt éven át raboskodott. Amikor a király súlyosan megbetegedett Szent Gergely meggyógyította. III. Tiridát király hálából megkeresztelkedett és 301-ben államvallássá nyilvánította a kereszténységet. Az örmény apostol szerepe lett az örmények megtérítése. Előnevét onnan kapta, hogy ő világosította meg az Evangéliummal az örmény népet.
Világosító Szent Gergely búcsúját nyíltan a rendszerváltás után kezdték el ünnepelni Szamosújváron. Évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ünnepség. Egyre többen látogatnak el szülővárosukba azért, hogy találkozhassanak régi ismerőseikkel és felelevenítsék, a már majdnem feledébe merült emlékeket.
A búcsú felvonulással kezdődött. Örmény viseletbe öltözött lányok és asszonyok a helyi örmény-katolikus plébániáról indultak a székesegyház felé.
A misén Szakács Endre helybéli örmény-katolikus plébános celebrált. Az ünnepségen jelen voltak dr. Jakubinyi György római-katolikus érsek és örmény apostoli kormányzó, Datev Hagopian, a romániai ortodox örmény egyház vezetője, Hamlet Gasparian, bukaresti örmény nagykövet, Varujan Vosganian szenátor és a Romániai Örmény Egyesület elnöke, Varujan Pambugian, romániai örmény parlamenti képviselő, Horea Uioreanu a Kolozs megyei tanács elnöke és Vákár István a Kolozs megyei tanács alelnöke.
Datev Hagopian, Varujan Vosganian és Hamlet Gasparian (balról jobbra)
A búcsúra az ország és a világ minden tájékáról érkeztek vendégek. Egy padban lehetett látni japánokat, örményeket, magyarokörményeket és románokat egyaránt.
Középen Horea Uioreanu
A mindenkit megható mise után az egybegyűlt tömeg átvonult a plébánia udvarára, ahol bemutatták Szongot Kristof , Szamosújvár szabad királyi város című könyvének román fordítását. Az említett könyvet Andreea Ghiță fordította román nyelvre. Szongot Kristof művét Varujan Vosganian, Andreea Ghiță és dr. Lucian Năstasă történész méltatták.
A könyvbemutató után a plébánia pincéjében mindenkit megvendégeltek. A szervezők hagyományos örmény ünnepi ételeket, pontosabban hurutos levest, tálaltak fel a megéhezett egybegyűlteknek.
Szombaton délután a Romániai Örmények Egyesületének szamosújvári székházában bemutatták Azaduhi Varduca Horenian, szamosújvári születésű örmény festőnő műveit.  
A vörös hajú, idősebb nő Azaduhi Varduca Horenian
Riti József Attila

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...