2011. január 2., vasárnap

Szilveszter 2o1o - 2o11 - Szépkenyerűszentmárton

Heves kártyaparti
Hat év telt el amióta utoljára Szamosújváron buliztam át az év utolsó napját. Azóta sorra következtek Gyergyószentmiklós (2oo6), Hosszúaszó (2oo7), Magyarlona (2oo8), Hosszúaszó (2oo9).
Az elmúlt szilvesztert sem tölthettük a városban, ezért több heti tanakodás után a választás Szépkenyerűszentmártonra esett, ahol egy barátunk házában voltunk.
Már csütörtökön felpakoltunk és egy mikrobusszal kimentünk (11-en) a buli helyszínére. Pakolás után irány a favágás. Láncfűrésszel és fejszével felszerelve nekiálltunk tűzifát aprítani.
Az első nap hamar eltelt, fűtéssel és bemelegítő bulival.

A második nap, viszont sokkal izgalmasabb volt. Zsákokkal és meleg ruhákkal felszerelve felmentünk egy gyümölcsösbe csúszkálni, ahol eltöltöttünk pár kellemes órát (a képek maguktól beszélnek).
Hús sütés 
Este kitört a nagy banzáj. Az udvaron sercegett a sült hús, bent az égő fa illata keveredett a mindenféle ínyencségek illatával és csodálatos hangulatra ébresztették a bandát.
Éjfélkor és 1 órakor pezsgőt bontottunk és magyar ember módjára elénekeltük a magyar és székely himnuszokat.
A kis ház életre kell, perdült a tánc csengtek a poharak, de mindez 4 óráig, amíg a banda széledni kezdett. Egyesek reggel 8-ig bírták az iramot, másokat hamarabb ágyba kergette a fáradság vagy az alkohol (attól függ ki mit választott)
Január 1-e sem volt unalmasabb, pergett az élet a kis házban. Nem táncoltunk, de így is akadt bőven tennivaló. Napközben képnézegetés és beszélgetés, este három órás pantomim és öt órás kártyajáték (whist). Mondhatom a whist méltó befejezése volt az idei szilveszternek.
Későn feküdtünk le szombaton éjszaka, de nem bánom, mert érdekes és rémisztő élményben volt részem. Lefekvéskor a szomszéd juhainak karámjából furcsán nagy zaj hallatszott. Megpróbáltam a kerítés mellől (tisztes távolságból) odavilágítani, de sajnos így sem látszott semmi, mert a felhők sötétbe borították a falut. Farkast gyanítottam, de nem voltam biztos benne. Reggelre kiderült, hogy az volt, pár juha hiányzott.
A mai délelőtt takarítással ért véget. Dél fele Szamosújvár felé vettük utunkat és folytatódhat tovább az élet a maga örömeivel, szomorúságaival és baktatóival.
***
Gondolom, érdekes lehet egyeseknek, hogy mindig valamilyen falusi környezetben bulizunk szilveszterkor, de néha szüksége van az embernek teljes kikapcsolódásra és elvonulásra. Jót tesz 3-4 napra elfelejteni a hétköznapokat, a térerőt, internetet és a civilizációt. Alkalom adódik őzet, rókát, nyulat látni vagy éjszaka hallgatni a farkasok vonítását. Lehet ijesztőnek tűnik, de ezek valamikor hétköznapi dolgok voltak, mostanára pedig eltűntek életünkből. Néha nem árt ezt az élményt átélni vagy feleleveníteni.
BÚÉK mindenkinek!




fotó: gáspár jános

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...