2013. október 27., vasárnap

XVII. Mezőségi Néptánc és Népzenei fesztivál Szamosújváron

Ördöngösfüzes
Az elmúlt hétvégén szervezték Szamosújváron a XVII. Mezőségi Néptánc és Népzenei fesztivált.
         A rendezvény helyszíne a szamosújvári Conte étterem és a TÉKA Alapítvány székhelye voltak.
         A rendezvény pénteken délután kezdődött, prücskök táncával és játszóházzal, ahol mesét mondott és éneket tanított Hideg Anna néni Ördöngösfüzesről.
        
Choreomundus/Szeged
A háromnapos rendezvény első napján, péntek este, a Conte-ban felléptek a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének Choreomundus csoportja, az ördöngösfüzesi, csabaújfalusi és szépkenyerűszentmártoni adatközlő táncosok, valamint a széki hagyományőrző táncosok.
Choreomundus/Szeged
         Szombaton délelőtt az érdeklődök, a Téka Ház konferenciatermében, megtekinthették a Maros Mezőségi Művésztelep képzőművészeti kiállítását. A kiállítást megnyitotta és konferálta Czirjék Lajos, a művésztelep elnöke.
        
Ördöngösfüzes
Ezt követően dr. Könczei Csongor, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa előadást tartott, melynek címe: „A mezőségi hagyományos néptánc kultúráról és a palatkai muzsikusokról”. A jelenlévők az előadásban megismerhették a palatkai Kodoba és Mácsingó zenészcsaládok genealógiáját.
        
Csabaújfalu
Délután az alapítvány székhelyén, a Gödörben néptáncot oktatott Feketelaki Tibor és Székely Melinda.
        
Szépkenyerűszentmárton
Szombaton este a Conte étteremben felléptek a bálványoscsabai, kötkei, erdőszombattelki, feketelaki, búzai, melegföldvári, visai, mezőkeszüi, magyarpalatkai, szopori, magyarfrátai és a budatelki adatközlők. A talpalávalót a palatkaiak, erdőszombattelkiek, a Harmadik zenekar és a meghívott települések zenészei húzták.
        
Táncház
A rendezvény második napját, akárcsak a péntek estet hajnalig tartó táncház zárta.
        
Czirjék Lajos
Szombaton este nem kevesebb, mint 600 személy volt jelen az előadáson és táncházban.
        
dr. Könczei Csongor
A háromnapos fesztivál konferenciával végződött, amit (vasárnap délelőtt), a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszéke szervezett. A konferencia célközönségét a meghívott táncosok és adatközlők képezték.
        
Mezőség/ Folkrádió/ Varga Sándor
A fesztivál partnerei a Kolozs Megye Hagyományőrzési Forrásközpontja és a Tóvidék Közösségi Egyesület voltak.

A rendezvény támogatói az NKA – Közművelődés és Népművészet Szakmai Kollégium, a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala – Románia és a Kolozs Megye Hagyományőrzési Forrásközpontja voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...