2011. január 5., szerda

Szamosújvári diákok a börtönben

A Szamosújvári börtön
Ma is, mint minden reggel, a neten elolvastam a híreket. Nem fogom részletezni mit, mert nem érdemes, viszont egy híren megakadt a szemem, ezt szeretném megemlíteni.
Az http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca honlapon, az első cikkben beszámol nyolc szamosújvári diák élményeiről. A nyolc diák egy program keretén belül vállalta, hogy önkéntesen 24 órát tölt börtönben, annak érdekében, hogy megismerje, milyen lehet egy elítélt hétköznapi élete. A diákok elmondták, hogy borzasztó élményt éltek át és nem szeretnének sose oda bekerülni. El is hiszem, mert legyen az a börtön bármennyire is modern, maga a bezártság gondolata is megijeszti az embert.
Ez mind igaz, de a valóság az, hogy valahogy büntetni kell azokat, akik a társadalom és az emberiség ellen vétkeznek. A probléma ott kezdődig, hogy sok esetben a börtön „továbbképzést” jelent az internáltak nagy részének.
Hatékony megoldást kéne találni a bűnözés megelőzésére. Én mint tanár több esetben hívtam rendőrt az iskolába, hogy a diákokat felvilágosítsa miért káros és veszélyes a bűnözés, akkor is, ha csak egy szem cukorka ellopásáról van szó.  Remélem a diákjaim tanultak valamit ebből és nem fogják ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint azok, akik több évet ülnek le egy fegyintézetben (börtönben).
Továbbá olvasván a szamosújvári fegyintézet honlapját láttam, hogy adott körülményekben, szervezett csoportok meglátogathatják az intézmény múzeumát. Azon gondolkodom, hogy vegyem fel a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy megszervezhessek egy látogatást, diákjaim számára, az említett helyre (a börtön múzeuma). 

A börtön kantinja
fotók: http://www.penitenciarulgherla.ro/pentru_vizitatori/imagini_din_penitenciar

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...