2012. június 30., szombat

Középkori napok Besztercén


A Besztercei Gárda
Az elmúlt hétvégén hatodik alkalommal szervezték meg Besztercén a középkori fesztivált.
A vár
A fesztivál alkalmával Beszterce főterén felállították az egykori középkori vár kicsinyített mását. A három napos fesztivál pénteken startolt egy nemzetközi kézműves kirakodó vásár megnyitásával. Az említett vásáron törökországi, spanyolországi, észak írországi és hazai kézművesek árulták portékájukat.
         Pénteken délután a helyi történelmi múzeumban könyvbemutatóra került sor, ahol Florin Horváth bemutatta a Heraldikai Útbaigazítás című könyvét. Az itt egybegyűlt közönséget a NOSA és Besztercei Gárda hagyományőrző csoportok középkori táncokkal és harci bemutatóval szórakoztatta.
Vásárosok 
         A fesztivál első estélyét a magyarországi Bordó Sárkány középkori zene koncertje és a Nosa illetve a Besztercei Gárda bemutatója zárta.
Bordó Sárkány
         Szombaton reggel a meghívott lovagok Beszterce központjában állították fel táborukat, majd az erdélyi szászok érkezése került megjátszásra.
NOSA
         Délután a meghívott lovagrendek (a medgyesi Terra Medies, a nagyváradi Silf Haukr harcosok és a Mühlbach-i pajzshordozók Szászsebesről) felvonultak a város utcáin, majd a Bordó Sárkány és a NOSA szórakoztatták a jelenlévőket. Ezzel párhuzamosan az erdélyi szászok táborában eljátszották az 1240-1241-es tatárjárást.  A második napot a belgrádi Ortodox Celts nevű zenekar kelta-rock zene koncertje zárta.
Besztercei Gárda
         A fesztivál harmadik napja sem volt eseménymentes. Színpadra léphettek a gyerekek is, akik tematikus előadást tartottak. A délután folyamán felléptek a már említett hagyományőrző csoportok és lovagok, majd a besztercei Regenbogen tánccsoport szász táncokat adott elő.
         A fesztivál végén díjazták Beszterce úrnőjét, majd fellépet a Hara zenekar.
Tűztánc

         Az estét nem tűzijátékkal zárták, ahogy általában történni szokott az utcai fesztiválokon, hanem tűzjátékkal, a kolozsvári Juggling csapat szervezésében.
Tűztánc
Tűztánc
Tűztánc
Riti József Attila

1 megjegyzés:

Bohém Krónikás írta...

Nagyon izgalmas fotósorozat! A tűzjáték kifejezetten mágikusan mutat a fotóidon. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...