2014. március 21., péntek

Március 21-én történt - Tanácsköztársaság és Fekete Március

         Több történelmi eseményt tartunk számon ezen a napon, 1919 március 21-én, Budapesten kikiáltották a Tanácsköztársaságot, 1990 március 21-én, Marosvásárhelyen befejeződtek a magyarok és románok közötti összecsapások, ismertebb nevén a fekete március.
Kun és Garbai kikiáltják a Tanácsköztársaságot
·        Tanácsköztársaság:
Egy olyan kommunista ideológiával feltöltött államforma volt, amelyben a hatalmat a munkástanácsok gyakorolták.
Magyarországon 1919 március 21-én kiáltották ki, miután Kun Béla és Garbai Sándor államcsíny következtében átvették a hatalmat.
A Tanácsköztársaságot, 1919 augusztus 1. külső és belső erők megbuktatták.
1919-ben Szlovákiában és Bajorországban is kikiáltották a Tanácsköztársaságot, de akárcsak Magyarországon ezekben az államokban is hamar megbukott ez az államforma.
·      
A hadsereg tétlenül szemlélte az eseményeket
 
Fekete március (vagy marosvásárhelyi pogrom):
Olyan etnikumközi zavargások voltak, melyek 1990 márciusában törtek ki a marosvásárhelyi magyarok és a románok között. A harcoknak 5 halottja (3 magyar és 2 román) és 278 sérültje volt.
A románok az ortodox papok uszítására támadtak a békésen tüntető magyarokra. A román karhatalmi erők nem avatkoztak be és távolról szemlélték az eseményeket. A magyarok segítségére sietett a környékbeli roma lakosság, amely a következő jelszót kiáltotta: „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”. A zavargásokon kiverték Sütő András fél szemét.
Az ütközetet a magyarok nyerték. A „győzelmet” a magyar tömeg pedig a magyar himnusz eléneklésével ünnepelte, majd felhúzták a városháza épületére a magyar zászlót. A rendet már hajnalban helyreállították a román hadsereg elit ejtőernyősei és egy gyalogos zászlóalja.

RJA

A képek forrása: hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...