2014. április 30., szerda

Május 1-e, a munka ünnepe


    
kép forrása: www.concept-w.com
Mindenki jól tudja, hogy holnap május 1, a munka ünnepe. Ez egy olyan ünnepnap, amit világszerte ünnepelnek, de lássuk, most honnan származik ez az ünnep.

    Az ünnep eredtét az ipari forradalom idején kell, hogy keressük, amikor az ipari munkások követelték a napi nyolc órás és heti öt napos munkaprogram bevezetését. Abban az időben terjedt el a mostanra már híressé vált szlogen, a "nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés" (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest). Az előbb említett szlogen a Beatrice zenekar hasonló nevű énekéből is ismert.
    Mivel a munkaadók nem voltak hajlandóak eleget tenni a követeléseknek több sztrájkot szerveztek. Végül 1856-ban Nagy Britanniában és gyarmatain bevezették a 8 órás munkanapot.
    1886 május 1-én Chicagóban tüntetést szerveztek a munkások, amin nyolc órás munkaprogramot követeltek. Mivel a munkások közé anarchisták is kerültek, a tüntetők és a rendfenntartó erők összecsaptak, több ember megsérült.
    A nemzetkőzi kommunista mozgalom felkarolta a munkásmozgalom ideológiáját, így lassan de biztosan, a XX. században igazi nemzeti ünnepé nőtte ki magát május 1-e.
    A világon elsőnek a Szovjetunióban lett hivatalos ünnep, majd a II. Világháború után az egész keleti, kommunista blokkban elterjedt. Idővel a demokratikus nyugaton is nemzeti ünnepé nyilvánították a május 1-ét, a chicagoi tüntetés emlékére.
    Az ünnep és az elnevezése a kommunista rezsim búkása után is megmaradt.
    A munka ünnepéhez egy katolikus ünnep is fűződik. 1955 óta május 1-én ünneplik Szent Józsefet (Jézus nevelőapja), aki a munkások védőszentje.
    Elterjedt szokás, hogy május 1-én a kirándulok a szabadban szalonnát és húst sütnek.
    Ugyancsak május 1-én történt:
1463I. Mátyás magyar király Budán házasságot köt Podjebrád Katalin cseh királyi hercegnővel (a király első házassága).
1576
– Báthory Istvánt lengyel királlyá koronázzák.

1881 – Megkezdi működését az első budapesti Telefonközpont, Puskás Tivadar találmánya.
1896 – megnyílik a budapesti Vígszínház
1957 – Hivatalosan megkezdi működését a Magyar Televízió.
2004 – Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz.
Forrás: hu.wikipedia.org, jelesnapok.oszk.hu
RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...