2010. június 4., péntek

Kilencven éves gyász !


A trianoni békediktátum területi következményei

„ 161. Cikk. A Szövetséges és Társult Kormányok kijelentik és Magyarország elismeri, hogy Magyarország és szövetségesei, mint e veszteségek és károk okozói, felelősek mindazokért a veszteségekért és károkért, amelyeket a Szövetséges és Társult Kormányok, valamint polgáraik az Ausztria-Magyarország és szövetségesei támadása folytán rájuk kényszerített háború következményeképpen elszenvedtek. ” – Trianoni békeszerződés

Kilencven év (192o. június. 4) telt el amióta a Trianoni palotában Magyarország aláírta az I. Világháborút lezáró békeszerződést, vagy ahogy mi magyarok mondjuk, békediktátumot. Kilencven év múlt el amióta elveszett a haza. Kilencven éve élünk szétszórva és a beolvasztás határán.
Az európai nagyhatalmak Ausztria-Magyarországot tették felelőssé a háború indításáért, ezért hozzájárultak az államszövetség felbomlásához.
Az összes vesztes állam közül Magyarország szenvedte a legnagyobb veszteséget. Elvesztette területének és lakosságának kétharmadát. Az utódállamok voltak azok melyek területe nagyobbodott a Magyarországtól elcsatolt tartományokkal.
Magyarország területi veszteségei:
• Erdély és jelentős területek Magyarország keleti részéből (az ún. Partium, valamint a Bánság keleti része) Romániához került; – 103 093 km², a Magyarország 31,78%-a.
• az északon Kárpátalja, Felvidék, Csallóköz Csehszlovákiához került; – 61 633 km², a Magyarország 18,9%-a.
• délen Szerb–Horvát–Szlovén Királyság része lett
o Szerémség, Drávaköz (1163 km²), Bácska és a Bánság nyugati része, valamint a Muraköz (729 km²) és a Muravidék (947,8 km²) – 62 092 km², a Magyarország 19,14%-a.
o egész Horvát-Szlavónország; – 42 541 km², Magyarország 12,87%-a.
• nyugaton egy sáv Ausztriához került, ahol később az új területekből Burgenland néven önálló tartományt hoztak létre a már aláírt Saint Germain-i békeszerződés alapján; – 3 965 km², a Magyarország1,22%-a.

A Kolozsváron megtartott ünnepségen készített videót a Szabadság napilap honlapon tekinthető meg:
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/templat/article%2CPArticleScreen.vm/id/42928
A kép forrása: http://muveletiterulet.blog.hu/2009/06/04/nem_nem_soha_7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...