2010. június 20., vasárnap

Világbajnokság - 1o. nap

1. Szlovákia – Paraguay 0-2 (0-1)

2. Olaszorsz - Új Zéland 1-1 (1-1)

3. Brazilia - Elefántcsontpart

1. Szlovákia – Paraguay 0-2 (0-1)

Helyszín: Mangaung/Bloemfontein / Free State Stadion 26643 szurkoló

A KEZDŐCSAPATOK:

SZLOVÁKIA: Mucha – Pekarík, Skrtel, Saláta, J. Durica – Sesták, Strba, Hamsík, Weiss – Kozák – Vittek. Szövetségi kapitány: Vladimír Weiss

PARAGUAY: Villar – Bonet, Alcaraz, Da Silva, Morel – Vera, Riveros, V. Cáceres – Santa Cruz, Valdez, Barrios. Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Góllövők: Enrique VERA (27'), Cristian RIVEROS (86')

Sárga lap: Enrique VERA (PAR) 45'/ Jan DURICA (SVK) 42', Stanislav SESTAK (SVK) 47', Vladimir WEISS (SVK) 84'

Nem született meglepetés a kora délutáni mérkőzésen, papírforma szerint Paraguay győzött.

Roque Santa Cruz már a mérkőzés elején bebizonyította ki az úr és a 16-ról szépen rúgott, de a szlovák kapus szépen parádézott.

Több kihagyott ziccer után, a 23. percben, megérkezett a parguayi gól is, amikor, Enrique VERA a jobb sarokba lőtte a labdát.

A második félidőben Paraguay lásított kicsit a tempóból, de a szlovákok nem voltak képesek veszélyeztetni Villar kapuját.

A mérkőzés továbbra is a Mucha kapuja felé folyt, a 73, percben Santa Cruz oriási ziccert hagyott ki. Négy perccel a lefújás előtt Riveros betalál és növeli hazáját a továbbjutáshoz. Szlovákia pedig a kiesés szélén áll.

A mérkőzés embere, a FIFA szerint, Enrique VERA (Paraguay) volt.

2. Olaszorsz - Új Zéland 1-1 (1-1)



Helyszín Nelspruit, Mbombela Stadion

OLASZORSZÁG: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Pepe, De Rossi, Montolivo, Marchisio – Iaquinta, Gilardino. Szövetségi kapitány: Marcello Lippi

ÚJ-ZÉLAND: Paston – Reid, Vicelich, Nelsen, Smith – Lochhead, Killen, Bertos, Fallon, Elliott – Smeltz. Szövetségi kapitány: Ricki Herbert

Góllövők: Iaguinta (30’)/ Shane Smeltz (7’)

Sárgalap: Fallon R, Smith T, Nelsen R

Mindkét csapat számára nagy tétje volt a mérkőzésnek. Úgy az olaszok mind az új-zélandiak meg akarták szerezni a három pontot, ami elősegítene a továbbjutást.

A zélandok ragaszkodtak ahhoz, hogy a világbajnokság meglepetése legyenek, ezért már a 7. percben gólt szereztek. Simon Elliott szabadrúgásánál Cannavaro óriásit tévedett és Shane Smeltz berúgta a labdát Marchetti kapujába.

A 29. percben Tommy Smith a 6-on belül szabálytalanul állította meg DeRossi-t és a játékvezető büntetőt ítélt az olaszoknak. Iaquinta erővel rúgott és megszerezte az egyenlítést.

Az első félidőig semmi különös nem történt, az olaszok megelégedtek azzal, hogy a labdát tartsák.

Szünetben Marcello Lippi, Camoranesi-t és DiNatele-t küldte pályára, abban a reményben, hogy a csapat meghozhatja győzelmet.

Az új-zélandiak sem adták fel a harcot, tökéletesen védekeztek és Paston több esetben bravúrral védett.

A 83. percben Woods óriási ziccert hagyott ki, rúgása következtében (miután kicselezte Cannavarot) a labda milliméterrel a kapu mellet repült el.

Az idő teltével az olasz támadások egyre gyengébbek és kapkodottabbak voltak.

A mérkőzés lefújása következtében megszületett a világbajnokság legnagyobb meglepetése. Az új-zélandiak bebizonyítottak, hogy ők is tudnak futballozni. Semmivel sem voltak gyengébbek a világbajnok olaszok.

A mérkőzés embere a FIFA szerint DeRossi, ami szerintem téves, hiszen az új-zélandi kapus, Paston óriási játékot produkált, több esetben ő volt csapatuk őrzőangyala.

2. Brazilia - Elefántcsontpart 3-1 (1-0) (Szamba a Soccer city stadionban)

Helyszin: Johannesburg / Soccer City Stadion, 84455 szurkoló

A kezdőcsapatok:

Brazilia: JULIO CESAR (GK) - MAICON, LUCIO (C), JUAN, FELIPE MELO, MICHEL BASTOS - ELANO, GILBERTO SILVA, KAKA, ROBINHO - LUIS FABIANO.

Szövetségi kapitány: Dunga

Elefántcsontpart: BARRY – DEMEL, K. TOURE, ZOKORA, TIENE – EBOUE, TIOTE, Y. TOURE – DINDANE, DROGBA, S. KALOU.

Szövetségi kapitány: Sven – Goran Ericsson

Gólszerzők: Luis Fabiano (25’ 50’), Elano (62’)/ Drogba (79’)

Sárga lapok: KAKA (BRA) 85'/Siaka TIENE (CIV) 31', Kader KEITA (CIV) 75', Ismael TIOTE (CIV) 86'

Piros lapok: Kaka 88’

Brazília bebizonyította kritikusainak, hogy tud szambázni sztárjai nélkül is. Robinho már a mérkőzés elején megpróbálta meglepni Barry-t és majdnem a pálya közepéről bombázott, de a labda kicsivel a kapu fölött repült el.

Az elefántok ugyanazt a taktikát alkalmazták, mint a portugálok ellen és erőteljesen nyomták vissza a szambázókat. Tíz perc letelte után a brazilok rendre kitanulták és felmorzsolták az afrikaiak masszív védelmét.

Az elefánt be akarták bizonyítani, hogy nem félnek a braziloktól és Eboue személyében munkára ösztönözték Julio Cesar-t aki nagy bravúrral védett.

Több kihagyott brazil ziccer után Kaka, Luis Fabiano-nak passzolta a labdát, aki elemi erővel belőtte a labdát Barry kapujába, a mérkőzés 25. percében.

A második félidőben is a brazilok „táncoltak” élénkebben, a 49. percben Luis Fabiano, Maradonát akarta utánozni és keze segítségével belőtte a labdát a kapuba.

Az elefántok hiába tűntettek a bírónak ez nem volt hajlandó változtatni döntésén. Válaszul Drogba bebizonyította, hogy ő is szambázhat, ha akar, de lövése a kapu mellett szállt el.

A 62. percben érkezett a harmadik gól is, Elano betalálta Kaka passzát.

A79. percben Drogba-nak sikerült szépíteni, de ez nem sokat változtatott a játék menetén.

A mérkőzés 87. percében a két csapat játékosai elrontották az addigi csodálatos hangulatot és balhézni kezdtek. Ennek következtében, a játékvezető, kiállította Kakát.

Az emberelőnyben lévő elefántcsontpartiak, a hátralévő kevés idő miatt, nem tudták kihasználni ezt.

A mérkőzés biztosította a celecao válogatott számára a továbbjutást. Az elefántcsontpartiak egyre közelebb kerültek a kieséshez. Egész Afrika siratja majd őket, mert bennük volt reményűk. Ők voltak a legesélyesebb Afrikai csapat.

A mérkőzés embere a FIFA szerint LUIS FABIANO volt.

fotó: prosport

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...