2010. június 23., szerda

Megvalósult az amerikai álom és ausztrál könnyek


Pár napos kihagyás után újra folytatom a tudósításokat, a világbajnokságról.
A tegnap megkezdődött a csoportkörök rájátszása.
Az A csoportban Mexikó és Alvaro Perreire Uruguya-ja mentek tovább, Franciaország és a házigazda Dél Afrika távoztak a világbajnokságról.
A B csoportban Argentína és Dél Korea jutottak a negyeddöntőbe. Görögország és Nigéria kiestek.
Ma játszották le a C és D csoportok rájátszását, amelyben eldőlt ki maradt és ki távozott a világbajnokságról.
A C csoportban Anglia és USA jutottak tovább. Szlovénia és Algéria képtelenek voltak képességeiken túlteljesíteni.
A mai mérkőzések:
Anglia – Szlovénia 1-0
USA – Algeria 1-0
Ghána – Németország
Ausztrália – Szerbia
C csoport:
Anglia - Szlovénia 1-0
Mindkét csapat úgy lépett pályára, hogy mindent kiadjon magából. Anglia le akarta mosni az előbbi mérkőzések szégyenét, Szlovénia pedig nagyot akart alakítani.
A mérkőzés elején a szlovénok bizonyultak élénkebbeknek és agresszív támadásba lendültek. Az angolok nem adták föl és kivárták a megfelelő pillanatot.
A 14. percben Frank Lampard szabadrúgását kénytelen kivédenie a szlovén kapusnak. Ez volt az a pillanat, amikor az angolok támadásba lendültek.
A mérkőzés 23. percében Jermain Defoe, a James Milner-től kapott labdát elemi erővel belövi a szlovénok kapujába és megszerzi csapata számára a továbbjutást biztosító gólt.
A mérkőzés végéig nem változott az állás, a szlovén kapus többször bravúrral mentett és korlátozta az eredmény alakulását.
A mérkőzés embere Jermain DEFOE (Anglia) volt.
USA – Algeria 1-0
Helyszín: Pretoria / Loftus Versfeld Stadion. 35827 szurkoló
USA: 1. Howard - 12. Bornstein (7. Beasley '80), 15. Demerit, 3. Bocanegra, 6. Cherundolo - 8. Dempsey, 4. M. Bradley, 19. M. Edu (14. Buddle '64), 10. Donovan - 17. Altidore, 9. H. Gomez (22. Feilhaber '46). Szövetségi kapitány: Bob Bradley.
Algeria: 23. Mbolhi - 2. Boughera, 5. Halliche, 4. Yahia - 21. Kadir, 19. Yebda, 8. Lacen, 3. Belhadj - 13. Matmour (10. Saifi '85), 15. Ziani (17. Guedioura '69) - 11. Djebbour (9. Ghezzal '65). Szövetségi kapitány: Rabat Saadane.
Gólszerzők: L. Donovan 91’
Sárga lapok: Hassan YEBDA (ALG) 12', Jozy ALTIDORE (USA) 62', Anther YAHIA (ALG) 76', Medhi LACEN (ALG) 83', DaMarcus BEASLEY (USA) 90', Anther YAHIA (ALG) 90'+3
Piros lapok: Anther YAHIA (ALG) 90'+3
Mindkét csapat bravúrral akart továbbjutni. USA meg akartja ismételni a 2oo2-es szereplését.
Az USA, akárcsak hadserege, élet – halál kérdésként kezelte a mérkőzést és móresre akarta tanítani az algírokat, akik megkérdőjelezték az USA erejét.
Az algír futballisták már a mérkőzés elején megpróbálták veszélyeztetni Tim Howard kapuját, de ez résen volt és tisztázott. Ennek következtében egy agresszív amerikai kontra válaszolt az algírok támadására.
A mérkőzés mindvégig Algéria kapuja fele folyt, de ezek kemény védelemmel viszonozták. Mindenki úgy harcolt mintha terrorellenes háborúról lenne szó.
Az amerikaiaknak, kik mindvégig hittek az „amerikai álomban” sikerült a hosszabbításban (91’) gól rúgni, L. Donovan személyében, aki az ötösön belül kapta el a labdát.
A mérkőzés az a csapat nyert aki hitt saját erejében és aki bebizonyította, hogy az európai futballban is jók lehetnek. Móresre tanította az európai nagyhatalmakat, bizonyítván, hogy a gyenge futballal rendelkező országok is továbbjuthatnak, a nemzetközi, rangos, bajnokságokon.
A mérkőzés embere Landon DONOVAN, aki USA hőse lett becsületet és sikert hozott hazája számára. A mérkőzés végén az USA kerete örömkönnyek között ünnepelte a továbbjutást.

D. csoport:

Ghána – Németország 0-1

Johannesburg, Soccer City Stadion, 83391 szurkoló

Ghána: Kingson – Paintsil, John Mensah, Jonathan Mensah, Sarpei – Tagoe, K.-P. Boateng, Annan, K. Asamoah, A. Ayew – Gyan

Németország: Neuer – J. Boateng, Friedrich, Mertesacker, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Cacau

Gólszerzők: Mesut ÖZIL (60')

Sárga lapok: Andre AYEW (GHA) 40', Thomas MUELLER (GER) 43'

Mindkét csapat számára fontos volt a mérkőzés kimenetele, hiszen mindvégig nyílt maradt a továbbjutás. Ghána reményei azért is voltak nagyok, mert egész Afrika bízott abban, hogy továbbjuthat.

A panzerek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, erősen offenzív csapatot állított föl, annak reményében, hogy megszerzi a létfontosságú győzelmet.

Sem az afrikaiak, sem a németek nem siettek túl nagyon támadni, így az első gólhelyzet is csak a 3. percben érkezett, amikor a brazil származású Cacau próbára tette a ghánai kapust, de Kingston bravúrral védett.

Pár perc elteltével a ghánaiak támadtak, de Bastian Schweinsteiger szépen tisztázott Asamoah Gyan elől.

A „nationalmanschaft” edzője valóságosan korbácsolta fiait ahhoz, hogy megszerezzék a győzelmet. Ennek következében, a rendkívülien motivált Mesut Özil a 16-on kívülről bombázott a ghánai kapu felé és megszerezte a továbbjutást hozó gólt (60).

Ghána mindent megtett annak érdekében, hogy egyenlítsen, de a németeknek sikerült tartani az eredményt. Ghána vereséget szenvedett, de mégsem volt keserű ez a vereség, hiszen a megfelelő gólarány miatt továbbjutottak a nyolcad-döntőbe.

A mérkőzés embere a török nemzetiségű, de Németországért játszó Mesut Özil.

Ausztrália – Szerbia 2-1

Nelspruit, Mbombela Stadion, 37836

Ausztrália: Schwarzer – Wilkshire, Neill, Beauchamp, Carney – Culina, Valeri – Emerton, Cahill, Bresciano – Kennedy

Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Lukovics, Obradovics – Kraszics, Sztankovics, Kuzmanovics, Ninkovics, Jovanovics – Zsigics

Gólszerzők: Tim CAHILL (AUS) 69', Brett HOLMAN (AUS) 73',/ Marko PANTELIC (SRB) 84'

Sárga lapok: Aleksandar LUKOVIC (SRB), Michael BEAUCHAMP (AUS) 49', Luke WILKSHIRE (AUS) 50', Milos NINKOVIC (SRB) 59', Brett EMERTON (AUS) 67'

Az ausztrálok és a szerbek is hittek esélyűkben, ezért optimistán és bizakodva léptek pályára. Az szerencse azonban egyik csapatnak sem kedvezett, de legalább érdekes és feszült mérkőzésben részesültünk.

Az első játékrészt inkább a fejlettebb futballal rendelkező szerbek dominálták. Több esetben kerültek gólhelyzetben, valósággal védekezésre kötelezték a „kengurukat”. A sok gólhelyzet ellenére nem sikerült gólt szerezniük

A második játékrészben sem változott a helyzet, egészen a 69. percig, amíg Tim Cahill befejelte a Chipperfield-től kapott beadást.

A góltól felkorbácsolt ausztrálok új gólt szereztek Bret Holman személyében, aki távolról lőtt kapura.

Amikor úgy tűnt, hogy a szerbek padlón vannak, két gólt is szereztek, de az egyik les volt. Az első, érvényes gólt Marko Pantelic rúgta, miután az ausztrál kapus kiejtette kezéből a játékszert.

A mérkőzés lejárta előtt a szerbek kaphattak volna egy 11-est az egyik ausztrál játékos kezezése miatt, de az uruguay-i játékvezető nem látta.

A mérkőzés végén mindkét nemzeti válogatott a földön hevert, letörve.

A mérkőzés embere Tim Cahill volt.

A nyolcad-döntők párosítása:

Mexikó – Argentína: jún. 27, 21:30

Dél Korea – Uruguay: jún. 26, 17:00

USA – Ghána: jún. 26, 21:30

Németország - Anglia: jún. 27, 17:00


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...