2010. július 15., csütörtök

Mezőségi fiatalok hagyományápoló táborban


Az elmúlt két hétben, június 28 és július 10-e között a Kiskalákában és Kenderkócban táncoló és egyben a szamosújvári Téka Szórványkollégiumban bentlakó Enyedi Réka, Grúz Zsófia, Dóczi Dániel (mindhárman Bonchidáról) és Salak Levente (Melegföldvár) részt vettek a Tuzséron (Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) megszervezett XII. Kárpát-medencei kézműves és hagyományápoló táborban ahol alkalom adódott megismerkedni és elsajátítani a Kárpát-medencében élő magyarok népzenéjét, táncát, hagyományait.

A hosszú vonatozás után megérkezünk a szlovák határhoz közel álló, Tisza partján fekvő településbe, ahol a főszervező Klicsu Ferenc fogadott és bevezetett minket a tábori életbe.

A rövid ismerkedés után csoportunk is bekapcsolódott a tábor életébe ahol kézműves foglalkozásokkal ismerkedhettek meg, így elsajátíthatták a gyöngyfűzés, makramé (bogozás), szövés, batikolás és nemezelés technikáját. Kortól és nemtől függetlenül minden foglalkozásban részt vettek a táborlakok. A kézműves foglakozás mellett megismerkedtek a magyarság történelmével és mondáival, amit színes, oktató jellegű játékok segítségével adtak elő.

A foglalkozások lejárta után bemutató délutánokat szerveztek ahol a különböző térségekből érkező fiatalok bemutatták térségüket. Így került sor a Téka alapítvány részéről érkező táborozókra is, akik a zenekar kíséretében bemutatták Mezőség hagyatékát és színes folklórját.

A bemutató előadásokat követően meghívott táncoktatók betanították az illető térség táncát.

A tábor ideje alatt minden egyes nap népdaltanulással záródott. A jó hangulat következtében a népdaltanulásnak szánt idő sok esetben hosszabb időre kinyúlt, mint ahogy eredetileg eltervezték.

A népi kultúra és hagyaték elsajátítása mellett alaklom adódott színházi előadásra és a Szent György lovagrend bemutatójára is. Ugyanakkor esténként nem maradt el a minden táborban hagyománynak számító fogkrémezés is, amiben szinte minden táborozó aktívan részt vett.

A kéthetes tábor gálaműsorral zárult, amelyben a táborlakok bemutatták mindazokat a népdalokat és néptáncokat amit a tábor ideje alatt tanultak be.

Indulás előtt a fiatalok könnyek közt búcsúztak el egymástól azzal a reménnyel, hogy jövőre is viszontláthatják egymást.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...