2010. július 22., csütörtök

Van e értelme?


A tegnap, a bukaresti Ghencea temetőben, kiásták a Ceausescu házaspár sírját. A sír kibontását a család kérte mivel be akartak bizonyosodni, hogy tényleg a diktátor és felesége holteste van oda temetve. Azért volt szükség erre, mivel az utóbbi húsz esztendőben többen hangoztatták, hogy a sírhely üres lenne.

Az esemény nem volt publikus mégis nagyszámban voltak jelen a régi rendszer rajongói és a sajtó képviselői. Az ex diktátor veje Gabriel Oprea (a halott Zoe Ceausecu férje) a sajtónak kifejtette meggyőződését, hogy a sírban az apósa és az anyósa holttestét találták, mondván felismerte ruháikról, melyeken látszanak még a kivégzés nyomai. A holtestekről DNS vizsgálatokat végeznek, melyek bizonyítani fogják a hullák identitását. Továbbá Oprea elmondta, hogy a DNS vizsgálatok lejárta után szeretnék keresztényi módon újratemetni a Ceausescu házaspárt.

Nicolae és Elena Ceausescu-t a decemberi események (1989) hevében ítéltek el és végeztek ki, Karácsony első napján. Emberiség ellen elkövetett gyilkosság vádjával. Szertartás nélkül, titokban temették el a fentebb említett temetőben. 21 éven keresztül feltételezték, hogy a két sírhelyben nem a diktátor és feleségének hullája fekszik. A család több pert indított az állam ellen, kérvén bizonyítékot a két test hollétéről. A bíróság kötelezte a hadsereget, hogy engedélyezze a kiásást. Erre szükség volt, mert így legalább fényt derítenek egy 21 éves misztériumra. A valóság sajnos az, hogy ez nem derít fényt a decemberi (1989) eseményekre és, az akkori vérengzések szervezőit még mindig az ismeretlen fátyla borítja.

Sokan elítélik azt a bánásmódot, amiben a diktátor pár részesült 21 évvel ezelőtt. Véleményem, hogy így is túl jó bánásmódban részesültek ahhoz képes mennyit ártottak Románia lakóinak. Egész falvakat költöztetett és törölt el a térképről, eladta a zsidókat és szászokat, bezárta a magyar és kisebbségek felekezeti iskoláit, éheztette országa népét és az állam megtorló intézményei segítségével több ezer ember haláláért felelős.

Következtetésképpen elmondanám, hogy jó ha végre fény derül a néhai diktátor végső nyughelyének hollétéről, de a kérdés az, hogy van e egyáltalán értelme megbolygatni emlékét? Miért kérdem ezt? Azért mert még mindig létezik Romániában egy Ceausescu kultusz, amely reklámot faragna ebből az eseményből. Erre a kérdésre az eljövendő válaszol majd.

fotó: http://www.weeklyuniverse.com

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...