2013. június 25., kedd

Szépkenyerűszentmártonban

A tegnap Szépkenyerűszentmártonban jártam, így pár képet is készítettem. A képeket lentebb láthatjátok. Az alábbi írásban találtok pár sort a faluról és történelmének kezdetéről. 
***
Szépkenyerűszentmárton az erdélyi Mezőség északi részén és azon a belül a Szamos-menti dombság (vagy Szamos-melléki dombság) északnyugati felében helyezkedik el, a Devecseri-patak völgyében és annak mellékvölgyeiben (Vásárhelyi-patak) kivéve Bálványoscsaba (Ceaba) települést, mely a Csabai- (Bandó) patak felső felében van.
Az ember már a paleolitikumban létezhetett a falu környékén, a Füzesi-, Váraljai, és Nyíresi-patakok völgyében anyagi nyomokat találtak a kőkorszaknak, ennek a szakaszából. Ezek az anyagi nyomok kőeszközökből és kőfegyverekből állnak.
A hagyomány azt tartja, hogy a falu nyugati bejáratához közel eső kis dombok (vagy kiemelkedések), Klompja dombja és a Kis Gorgán honfoglalás kori sírhelyek lennének.

Egyes források szerint 1292-ben a falu és környéke a „voievoda de Santo Martino”-hoz tartozott, vagy ez volt a neve. Más források szerint az első írásos adatok 1312-ben említik először a falut. A falu nevét Szent Márton tiszteletére emelt templomáról kapta. 1335-ben a falu neve Schent Márton. 1347-ben Terra Zenthmarthum.

További képek: 


















Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...