2013. június 24., hétfő

IV. Mezőségi Fejlesztési Műhely

A hétvégén szervezték a szamosújvári Téka Alapítvány székhelyén a IV. Mezőségi Fejlesztési Műhelyt.
A műhely célja, hogy az eddigi tapasztalatokat, a megtett utat összegezze, és az elhangzott előadások, valamint a helyi szintű elképzelések alapján tegye le a közös mezőségi stratégia alapjait.
A két napos rendezvény pénteken délután startolt, egy sajtótájékoztatóval, amin beszámoltak a mezőségi ügynökprogramról. A tájékoztatón részt vettek: Vitéz György (mezőségi ügynök), Balogh Márton (Civitas Alapítvány), Balázs-Bécsi Attila (Téka), Balla Ferenc (Kallós Alapítvány) és Ocskay Gyula (CESCI – Central European Service For Cross-Border Initiatives).
A sajtótájékoztató után Balázs-Bécsi Attila (a Téka Alapítvány elnöke) beszámolt a székelyföldi tanulmányútról, amit 2012 novemberében szerveztek a mezőségi gazdák és civil személyek számára.
Ezt követően Sebi András a méhészek összefogásáról beszélt, Balla Ferenc beszámolt a nagysármási szórványkollégiumról, Ocskai Gyula beszámolt a 2011-es népszámlálási adatokról és a bálványosi adatgyűjtésről, Juhos Tamás (Téka Alapítvány) bemutatta a helyitermék-honlap elképzelését, majd Fazakas Szabolcs beszélt a mezőségi legendáriumról.
A műhely első napja kerekasztal-beszélgetéssel ért véget, melyen szó esett, a mezőségi szórványgyülekezetek jövőjéről. A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek: Molnár György igazgató (Nemzetstratégiai Kutató Intézet) és Vetési László református szórványlelkész.
A műhely második napjának témája Turizmus- és vidékfejlesztés a Mezőségen volt.
Haschi András
A szombati nap első előadásában Haschi András (az APIA megyei igazgatója, Csíkszereda) a Vidék Kaland programról beszélt. Előadásában elmondta, hogy a Vidék Kaland egy kommunikációs program, amelyek keretén belül 43 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élet szépségeivel és nehézségeivel. A 142 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy 10 napot székelyföldi családi gazdaságokban.
Továbbá Haschi elmondta, fontos ráhatni az önkormányzatokra (a turizmus terén) és meg kell őrizni mindent, ami régi és hagyományos, mert a turisták szeretik ezeket.  
Küsmödi Attila
Haschi András előadása után Küsmödi Attila, szamosújvári római-katolikus plébános beszélt a Mária útról. A Mária út öt éve indult és összeköti a fontosabb kárpát-medencei zarándokhelyeket, melyek Szűz Máriához kötődnek (Mariazel-Budapest-Máriapocs-Csíksomlyó). A Mária utat, gyalog, 60 nap alatt lehet megtenni.
dr. Csizmadia László
Ezt követően dr. Csizmadia László, a magyarországi Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége beszámolt a magyarországi falusi és argóturizmus történelméről és attrakcióiról. Beszédében elmondta, hogy be kell rendezkedni az önellátásra, fontos a hagyományőrzés és a környezet megóvása.
dr. Tihanyi István
A Szombat délelőtti előadássorozat dr. Tihanyi István, a Székelyvécke baráti kőre elnöke, beszámolt arról, hogyan sikerült felújítani Székelyvéckét, majd elmondta, hogy a Mezőségen is van lehetőség a bortermelésre.
Ocskai Gyula
Ebéd után Ocskai Gyula (CESCI) összegezte az eddigi műhelyek eredményeiről.
A délutáni szabad beszélgetéseken megfogalmazódott az igény arra, hogy az évente megszervezett műhelyek mellett gyakrabban kéne találkozni. Továbbá az is felmerült, hogy az V. Mezőségi Fejlesztési Műhely más településen legyen megszervezve. Ezt követően a jelenlévők Szépkenyerűszentmárton mellett döntöttek.
Rozmaring Népdalcsoport
A műhely munkálatai közös vacsorával végződött. Vacsora után a Téka Alapítvány keretén belül tevékenykedő Rozmaring Népdalcsoport rövid előadással lepte meg a műhely résztvevőit.

RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...