2011. július 27., szerda

Bolyai Nyári Akadémia Válaszúton

fotó: Riti József Attila - Szabadság
Bolyai Nyári Akadémia Válaszúton
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a Bolyai Nyári Akadémiát, Kooperatív módszerek az oktatásban címmel. Hat helyszínen (Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Segesváron, Kolozsváron, a Kolozs megyei Válaszúton és Szovátán) 22 tanfolyamra lehetett bejelentkezni.
 A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány táborközpontjában tizenkét romániai megyéből 64 tanító, óvónő és tanár vett részt a Bolyai Nyári Akadémia azon tanfolyamán, amelyen a népzene, néptánc és kézművesség csodálatos világát ismerhették meg. A továbbképzés egyedüli határon túli résztvevője Felvidékről (Szlovákia) érkezett.
A nyári akadémia előadói a következők voltak: Kallós Zoltán (aki gyűjtőútjairól és a mezőségi népművészetről tartott előadást), Sántha Emőke (Kolozsvár – gyöngyfűzés, népdal), Székely Melinda (Szamosújvár – tojásírás), Butuza Mária Katalin (Szamosújvár – agyagozás), Szász Margit és Ferenc (Székelyudvarhely – bútorfestés), Lázár Éva és Csaba (Mezőfele – gyékényfonás), Tálas Ágnes (Budapest – néptánc, népi gyermekjáték, játszóház-vezetés), Kiss Zsolt (Budapest/Szamosújvár – néptánc).
Szabó Gábor kolozsvári tanfelügyelő, a továbbképzés programfelelőse lapunknak elmondta: 2008-ban az ország magyar oktatásáért felelős tanfelügyelői és a pedagógus házak igazgatói Válaszúton is tanácskoztak. Ennek következtében az RMPSZ-nek megtetszett a hely, és úgy döntött, hogy Válaszúton szervezik meg a Bolyai Nyári Akadémia népzene-, népművészet tagozatát, hiszen Kallós Zoltán múzeumában hozzáférhető a szükséges hanganyag és a Kossuth-díjas néprajzkutató tárgyi gyűjteménye. A tanfelügyelő azt is elmondta, hogy a kézművességi tevékenységeken elsajátított technikákat a jelenlévő pedagógusok felhasználhatják az óvodában és iskolában. Szabó Gábor véleménye szerint a válaszúti továbbképző színvonala évről évre jobb, és a résztvevők nem a kreditpontokért jelentkeznek, hanem azért, mert szükségük van az itt tanultakra.
A tábornak helyet adó Kallós Zoltán Alapítvány elnöke, Balázs Bécsi Gyöngyi elmondta: 1999 óta foglalkoznak a pedagógusok továbbképzésével. A Bolyai Nyári Akadémia azért volt fontos számukra, mert megerősítette az alapítvány munkáját. Az oktatók közül Szász Margit székelyudvarhelyi bútorfestő elmondta: azért szeret itt lenni, mert olyan társaságban tanít, akik értékelik a munkáját. – A hallgatóktól érdeklődést várok el a népi kultúra iránt, mert vissza kell térni oda, ahonnan merítkezhetünk, hiszen olyan kultúrával rendelkezünk, amire építeni lehet – hívta fel a figyelmet. Véleményét osztja a szamosújvári Székely Melinda is, akitől a tojásírás rejtelmeit sajátították el: – A népi kultúra megtanít minket, hogy úgy viszonyuljunk tárgyainkhoz, mint eleink, alakuljon ki egy személyes viszonyunk az általunk készített tárgyakhoz. Mátéfi Enikő marosvásárhelyi pedagógus feltöltődési lehetőséget keresve jött ide: – Olyan helyet kerestem, ahol feltöltődhetek, és ezt a forrást megtaláltam itt, Válaszúton. Ez a továbbképzés az eddigi legjobb tapasztalatom, az itt tanultakat biztosan fel tudom használni majd az óvodában – fogalmazott. A legtöbben azzal a reménnyel távoztak, hogy jövőre is részt vehetnek a Bolyai Nyári Akadémia képzésein.
A fenti bejegyzés megjelent a szabadságban is, a következő linken: http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61072
A helyszínen készült fotóriportot a következő linken lehet megtekinteni: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/60921

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...