2011. augusztus 3., szerda

Beindult a szamosújvári szennyvíztisztító állomás korszerűsítése

     Tegnap délután Szamosújváron, ünnepélyes keretek között, megkezdték a helyi szennyvíztisztító állomás korszerűsítését. Az eseményen jelen volt a Somes vízszolgáltató cég vezérigazgatója, Ciatarâş Dorin, a municípium polgármestere, Drăgan Ovidiu, és a kivitelező cégek, a kolozsvári ACI és a németországi WTE Wassertechnick GmbH. A német konszern romániai jelenléte premiernek számít. A munkálatok ideje 21 hónap, összege 20 millió új lej. A pénz forrása az Európai Unió, a Környezetvédelmi Szektorális Operációs Programon keresztül.
     Az esemény megnyitója a vízszolgáltató igazgatója, Ciatarâş Dorin volt, aki Alin Tişe, megyei tanácselnök üzenetét tolmácsolta, majd megköszönte az önkormányzatnak, hogy támogatja a projektet. Az igazgató megemlítette, hogy nemrég sikerült befejezni egy másik nagyméretű beruházást melynek keretén belül felújították a szamosújvári vízvezeték hálózatot.
     A vezérigazgató nyitóbeszéde után a város polgármestere, Drăgan Ovidiu kifejezte örömét, hogy víztisztító állomás korszerűsítése aktuális lett.  A polgármester hozzáfűzte, hogy a projekt régi álma az önkormányzatnak.
     A németországi cég projektmenedzsere, Tomas Portas kifejezte lelkesedését a projekt iránt. Továbbá elmondta, hogy ez az első romániai projekt, amiben részt vesz a WTE. A projektmenedzser beszédében biztosította a jelenlévőket, hogy minden határidőt pontosan betartanak.
     Az esemény utolsó pontja az időkapszula elhelyezése (tartalma:1 lej, 1 euró és két Kolozs megyei újság mai kiadása) majd az alapkőletétel volt. Végezetül a hivatalos csoportkép után a jelenlévőket svédasztallal kínálták meg a szervezők.
     A németországi Essenben bejegyzett cég több évtizedes múlttal rendelkezik és nem több mint 14 EU-s államban van jelen, specialitása a víztisztítás és a környezetbarát állomások létrehozása. Legfontosabb beruházásai közé tartoznak a zágrábi (Horvátország) szennyvíztisztító állomás, illetve a dél-nyugat moszkvai ivóvízkezelő állomás tervezése és építése. 



   fotó: Riti József Attila

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...