2011. július 12., kedd

Mezőségi gyerekek magyarországi hagyományápoló táborban


Az elmúlt két hétben, június 27 és július 9-e között a szamosújvári Téka Szórványkollégiumban bentlakó Pál Andrea, Horváth Edera és Török Erika részt vettek a Tuzséron (Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) megszervezett XIII. Kárpát-medencei kézműves és hagyományápoló táborban ahol alkalom adódott megismerkedni és elsajátítani a Kárpát-medencében élő magyarok népzenéjét, táncát, hagyományait.
A mezőségi gyerekek, mely egy nap késéssel érkeztek a táborba, hamarosan bekapcsolódtak a különböző kézműves foglalkozásba. Ilyen módon alkalom adódott kipróbálni a gyöngyfűzés, makramé (bogozás), szövés, batikolás, nemezelés, csuhébaba készítés és rézművezés technikáját.
A foglalkozások lejárta után bemutató délutánokat szerveztek ahol a Kárpát-medence minden térségekből érkező fiatalok bemutatták térségüket. Így került sor a Téka alapítvány részéről érkező táborozókra is, akik a zenekar kíséretében ízelítőt adtak  Mezőség népdalaiból és színes néphagyományaiból.
A Pergő együttes kíséretében, a meghívott táncoktatók szilágysági, kalotaszegi, mezőségi, moldvai, gyimesi, felcsíki táncokat tanítottak a táborlakoknak.
A népi jellegű foglalkozások mellett a résztvevők megismerkedtek a magyar nép eredetmondáival és történelmével. Az első hét végén a Szent György lovagrend bemutatójára is sor került, majd íjazni is tanulhattak a táborozok.
A táborban minden egyes nap népdalénekléssel zárult, amely sok esetben hosszabbra elnyúlt, mint ahogy a program írta volna.
 Ugyanakkor esténként nem maradt el a minden táborban hagyománynak számító fogkrémezés is, amiben szinte minden táborozó aktívan részt vett.
A kéthetes tábor gálaműsorral zárult. A szombati gálán a táborozó gyerekek bemutatták azokat a táncokat és népdalokat, amit a tábor ideje alatt tanultak.
A búcsúzkodás ezúttal is könnyes volt. A gyerekek abban a reményben távoztak el, hogy jövőre viszontláthatják egymást. 

fotók: Riti József Attila/ritiattila@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...