2013. december 22., vasárnap

Az adventről

Adventi koszorú 2011-ből. Az idén nem készítettünk. 
Ma van advent 4. és egyben utolsó vasárnapja, ma gyújtják az adventi koszorú utolsó gyertyáját. Mindenki ismeri ezt az ünnepkört, de lássuk hogyan alakult története.
         A wikipédia szerint: „Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.”
        
Az advent eredet a 4. századig nyúlik vissza, de VII. Gergely pápa (1020/1030 k. – 1085. május 25.) volt az, aki rendeletben négy vasárnapra szabta meg az adventet.  1570-ben V. Pius pápa az adventi időszakot az egész egyházban kötelezővé tette.
         Az adventi koszorú készítése Johann Wichern német evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki 1839-ben elkészítette az első adventi koszorút. A koszorú készítés hagyománya azóta, az egész katolikus és protestáns világba elterjedt (az ortodoxoknál nincs sem advent, sem adventi koszorú).
         Az adventi ünnepkörhöz hozzá tartózik az adventi naptár készítése is. Ez a szokás is német eredetű és a XX. század első éveire vezethető vissza. A wikipédia szerint: „Az adventi naptár kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.”
         Az adventi időszakhoz, akárcsak a többi ünnephez is különféle szokások és babonák kapcsolódnak. Párat összegyűjtött a paloc.index.hu weboldal:
 - az eladósorban levő lány a hajnali misére való első harangozáskor a harang köteléből három darabot tépett, amit aztán a hajfonó pántlikájában hordott, hogy farsangkor sok kísérője legyen.
- az Alföldön volt szokás, hogy a hajnali misére való harangozáskor a lányok mézet vagy cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük, s mielőbb férjet "édesgessenek" magukhoz.
- Erdélyben volt szokás, hogy a hajnali mise ideje alatt az összes ajtót, ablakot zárva kellett tartani, mivel ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltenek, házakba, ólakba próbálnak jutni, s ott rontást okozni.
- az Ipoly mentén járta az a hiedelem, hogy az elázott pénz Advent idején tisztul.
- Salgótarján környékén azt tartották, hogy ilyenkor tüzes emberek jártak, kiknek a szájukból tűz áradt. Az ilyen tüzes emberek ellen a néphit szerint olvasóval (rózsafüzér) lehetett védekezni.
Advent idején a leghosszabbak az éjszakák, meglehetősen jó alkalmat adva a varázslásra. Az Egyház ajánlja ezen időszak szentjeinek segítségül hívását. (András, Borbála, Luca, stb.)
A néphit kapcsolatba hozza saját mágikus várakozásait az említett szentekkel, de nem csupán a vallás tanítása alapján, hanem mágikus hatalmat is tulajdonít neki.

RITI

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...