2013. december 21., szombat

MA ESTE: Rózsa Sándor – táncszínházi eladás bemutató

Ma este 7-kor (pontosabban 19 órakór) a szamosújvári Művelődési Otthonban a szamosújvári Téka Alapítvány keretén belül működő Kaláka Néptáncegyüttes bemutatja a Rózsa Sándor táncszínházi előadást. A belépés díjtalan, azaz ingyenes.
         Az előadás alkotócsapata:
Rendező-koreográfus, zenei szerkesztés: Könczei Csongor
Művészeti munkatárs, filmkészítés: Feketelaki Tibor
Táncoktatás-koreográfiák: Feketelaki Tibor, Kiss Zsolt Tálas Ágnes, Könczei Csongor
Zene: Harmadik zenekar
Jelmez, viseletek: Székely Melinda
Közreműködik a szamosújvári Rozmaring együttes.
         A karácsonyi előkészületek és vásárlások ellenére, remélem, megtelik a művelődési ház. A színvonalasnak ígérkező előadás minden érdeklődőnek tartalommal tölti majd be az estélyét.
         A Téka Alapítvány a következőket írta az előadásról a Facebookra:
„A betyár alakja a mezőségi népköltészetben is közismert. A híresebb betyárokat régiónként megéneklő balladák és dalok mezőségi, pontosabban tóvidéki változataiban Rózsa Sándor neve fordul elő a legtöbbször, hiszen Rózsa Sándor (Röszke, 1813. július 16. – Szamosújvár, 1878. november 22.), a legismertebb magyar betyár a szamosújvári börtönben hunyt el, életének utolsó éveit tehát ezen a vidéken élte le, sírja a szamosújvári börtöntemetőben van.
Az előadás alapmotívuma: a már idős és gümőkórban (tüdőbajban) szenvedő, utolsó napjait élő Rózsa Sándor a szamosújvári börtöncellájában visszaemlékszik életére. A táncjáték részei mintegy végigpörgetik életének főbb állomásait.”
         Remélem ezek a sorok felkeltették az érdeklődéseteket és nagyszámban megjelentek az előadáson.
RITI

fotó: Téka Alapítvány

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...