2013. augusztus 28., szerda

Bertalan napi megemlékezés Széken

           
Bányai Csaba, rettegi lelkipásztor igét hirdet. 
Az elmúlt napokban annyira lefoglalt a Kolozsvári Magyar Napok (KMN), hogy megkeletkeztem a széki Bertalan napról, hiszen, szombaton reggel ott voltam, a megemlékezésen. Sajnos délutánra nem maradhattam, a KMN miatt. 

Mint minden évben, az elmúlt szombaton, Bertalan napján, megemlékeztek az 1717-es tatárjárásról. Az elmúlt háromszáz évben minden alkalommal egész napos böjttel és három istentisztelettel emlékeznek az utolsó tatárjárásra, aminek következtében Szék majdnem teljesen elpusztult. Az akkori 700 lakosból alig 100 úszta meg élve.
         A szombati megemlékezés istentisztelettel kezdődött, amin Bányai Csaba, rettegi református lelkipásztor és a dési esperes szolgálta az igét. A második istentiszteleten, hagyományosan, a helybéli lelkész, Sallai Márton szolgált. Délután, a harmadik istentiszteleten, pedig, a kolozsvári, írisztelepi lelkipásztor, Farkas László prédikált.
        
A kicsik is beöltöztek népviseletbe
Az istentiszteletekre, a helybéliek és a vendégek is népviseletbe öltőzve mentek.
         A megemlékezés keretén belül, szombaton délelőtt jótékonysági könyvbemutatót tartottak, amin a széki születésű, de Magyarországon élő költő, tanár és újságíró Juhos-Kiss János könyveit lehetett megvásárolni. Az említett szerző dedikálta is az Életre – Halálra és Hol vannak a Kárpátok című könyveit.
A begyült összeget a templom felújítására fordítják majd.
        
Juhos Kiss János dedikál
A megemlékezés délután folytatódott, amikor a szamosújvári fúvószenekar kíséretében megkoszorúzták a község központjában lévő emlékművet.
         Akárcsak a tavaly, a Bertalan napi megemlékezésből az idén is kimaradt a tánc és a vigasság  Erre szeptember 21-én és 22-én kerül sor, amikor szervezik a már hagyományossá vált őszi vásárt. Az őszi vásár keretén belül fellép majd Tamás Gábor és a Dupla Kávé.
A helyszínen készült fotóriportomat megtekinthetitek a www.szabadsag.ro honlapon, a Riport menüpont alatt.

Riti József Attila

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...