2013. augusztus 27., kedd

Katarzis és könnyek vasárnap este a Főtéren

         
Már két nap telt el a Kolozsvári Magyar Napok (KMNgrandiózus fináléja óta. Már két nap telt el amióta a Társulat tagjai történelmet írtak és Kolozsvár Főterén előadták az István a király rockoperát. Azóta elmúlt a katarzis, de az élmény, amely mélyen befúródott lelkünkben mindörökké megmaradt.  
        
A vasárnapi előadás, amin részt vett mintegy 55 – 60 ezer magyar ember kissé visszaadta azt az érzés, hogy még mindig a mienk a város. 1940 óta nem volt ennyi magyar ember a Főtéren.
        
Az előadás a szokásos beszédekkel kezdődött, majd amikor a táncosok felléptek a színpadra a jelenlévő tömeg egyszerre ujjongni kezdett. Az előadás ment a maga útján, nem maradtak el a hatásszünetek sem. A közönség minden alkalommal hatalmas tapsorkánba torkolt.
        
Az előadás végén a színészek a színpadra hoztak egy óriási magyar zászlót, minek a láttára elérzékenyült a közönség. Senki sem maradt közömbös, mindenkiben kitörtek a nemzeti érzelmek.
        
Az előadás után a színészekkel közösen elénekeltük a magyar himnuszt. Ezt követően, valahol a közönségben felbukkant egy székely zászló, ennek a láttára a színpadon, spontán módon elkezdték énekelni a székely himnuszt, amihez hamarosan csatlakozott a nagyszámú közönség is. Kétségen kívül, hogy ez volt az est fénypontja, úgy a színészek, előadók, táncosok, mint a közönség szemében ott csillogtak a könnyek. Senki sem leplezte, mert nem kellett és nem is lehetett leplezni. Olyan élmény volt, amit nem lehet leírni. Ahogy többen mondták és írták a Facebookon vagy a magyarországi sajtóban (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap), katarzisos volt.
         
Az előadás után több perces tűzijátékban volt részünk.
        
A következő napokban egy összefoglaló cikket is megjelentetek majd a blogon, amint kielemezem majd a KMN-at.

Riti József Attila

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...