2010. december 16., csütörtök

Három nap víz nélkül Szamosújváron


Majdnem három napig voltak rászorulva a szamosújvári lakosok vizet vásárolni.
Vasárnap hajnalban, egy váratlan csőtörés következtében, Kolozsvár és Szamosújvár között több településen szünetelt a vízszolgáltatás. A kialakult helyzet váratlanul érte a helybélieket, ezért nem voltak felkészülve a több napos vízhiányra. 
A meghibásodás helyének megtalálása érdekében közel negyven kilométeres szakaszon kellett átvizsgálni a fővezetéket. Több órás keresés után, Válaszút és Bonchida között, egy patak partján megtalálták a meghibásodott vezetékrészt. Az előregyártott PREMO betonelemekből készült 600 mm-es átmérőjű vezetéket 5 m hosszúságban kellett kicserélni.  A munkálatok előrehaladását a nehéz, járatlan és havas terep is lassította.
Kérdésünkre a Vízművek szóvivője, Victor-Lucian Croitoru elmondta, hogy a vezeték meghibásodását az elöregedés vagy gyártási hiba okozhatta. Továbbá hozzáfűzte, hogy a vállalat a vízszünet teljes időtartama alatt ciszternákkal biztosította az ivóvíz ellátást az intézmények, magáncégek és magánszemélyek számára.
A javítást hétfőn délután 14 órakor fejezték be, este 19 órára Szamosújvár kivételével mindegyik településen helyreállt a vízszolgáltatás.
Az ősz folyamán, Szamosújváron és környékén munkálatok folytak a vízvezetékek felújítása érdekében. Ezen a héten lett volna esedékes kicserélni az utolsó vezeték szakaszt, amely a város víztárolóját csatlakoztatja az elosztóhálózathoz. A munkálatot végző cég (Grup 4 Instalatii) ki akarta használni a meghibásodásból adódó helyzetet, hogy egyúttal elvégezzek a fentebb említett vezeték csatlakoztatását es ne legyen szükség emiatt ismételten felfüggeszteni a vízszolgáltatást. Műszaki okok miatt nem tudták időben befejezni a munkálatot, ezért majdnem egy nappal meghosszabbodott a városban a vízellátás szünetelése.
Lapunknak a város polgármestere, Drăgan Ovidiu, elmondta, annak ellenére, hogy egyes szamosújvári polgárok hibáztatták a kialakult helyzetért, őt is váratlanul érte a vízhiány. Hozzáfűzte, hogy az önkormányzat minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a város polgárait és intézményeit kevésbé érintse a víz hiánya. Továbbá elmondta, hogy a helyi tűzoltószolgálat autói vizet szállítottak a kórházaknak, iskoláknak, óvodáknak, piacoknak és egyszerű polgároknak.
Kedd délután 14 óra körül Szamosújváron is visszakapcsolták a vizet, de csak alig estére vált ihatóvá.
Riti József Attila
fotó: http://news.upickreviews.com

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...