2010. december 11., szombat

Az RMDSZ elnökjelöltek és esélyeik


Az RMDSZ, Marosvásárhelyen megtartott Szövetségi Küldöttek Tanácsán (SZKT) Markó Béla, szövetségi elnök, bejelentette, hogy nem hajlandó újabb elnöki posztot betölteni ezért a februári kongresszuson nem fogja megpályázni a tisztségét. Hozzáfűzte, hogy nem lép vissza a politikai életből, továbbá aktiválni fog az RMDSZ kötelékeiben. Az elnök elmondta, hogy Kelemen Hunor bejelenti jelölési szándékát, ami be is következett.
 Egy korábbi bejegyzésemben (http://ritijozsefattila.blogspot.com/2010/11/6-es-7-napok-kedd-es-szerda.html) már jeleztem, hogy a megmérettetésen Eckstein is indulna. A napokban a listára felkerült egy meglepetésszerű jelölt, Olosz Gergely (Felső-Háromszéki képviselő) is. RMDSZ-es körökben azt is firtatják (főleg a székelyföldi megyékben), hogy Borbély László lenne az ideális jelölt, viszont ő a régi gárdából való, ami ellentmondana Markó újítási szándékának.
Az elkövetkező sorokban szeretném bemutatni mindazokat a jelölteket akik szóba kerülnének:
Kelemen Hunor
1.      Kelemen Hunor (Karcfalva, Hargita megye 1967. október 18.): író, költő, újságíró, politikus, volt kulturális államtitkár, az RMDSZ ügyvezető elnöke, majd államfőjelöltje a 2009-es elnökválasztáson.  A 2009. december 23-án Emil Boc vezetésével megalakult kormány kulturális minisztere.
2007. június 9-étől az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az európai parlamenti és önkormányzati választási kampányok lebonyolításában oroszlánrészt vállal, mint ügyvezető elnök, de úgy is, mint kampányfőnök.
2009. június 27-én az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa úgy döntött, hogy Kelemen Hunor a megfelelő jelölt a magyarság számára a november 22-i államelnök-választáson. Ott 372 764 szavazattal (3,83%) az ötödik helyen végzett.
2009. december 23-tól a második Boc-kormány kulturális minisztere.
Irodalmi Munkássága
Mínuszévek (versek, Kriterion, 1995) –1996-ban debüt -díj a Román Írószövetségtől
A madárijesztők halála, (regény, Mentor, 1999)
A szigetlakó (versek, Pallas Akadémia, 2001)

Eckstein Kovács Péter
2.      Eckstein-Kovács Péter (Kolozsvár, 1956. július 5.) jogász, politikus: 1980-ban szerzett diplomát a Babeş–Bolyai Tudományegyetem jogtudományi karán. 1981-ig jogtanácsosként, majd 1987-ig ügyvédként dolgozott Csíkszeredában, majd visszatért Kolozsvárra, ahol ügyvédként dolgozott.
1990 óta van jelen a romániai politikában. 1990-1992-ig az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője volt, majd 1992-1996-ig kolozsvári önkormányzati tanácsos.
1996-tól 12 éven át Kolozs megyei szenátor volt. A szenátus jogi, fegyelmi, mentelmi és igazoló, illetve az európai ügyek bizottságának tagja, több éven keresztül az előbbi elnöki feladatait is ellátta. Több törvénytervezet szerzője és társszerzője. 1994-től az RMDSZ Szabadelvű Kör nevű platformjának alapító tagja és elnöke, ezen kívül számos civil szervezet alapításában vett részt.
1999-2000-ben kisebbségügyi miniszterként dolgozott. Az ő kezdeményezésére fogadták el a diszkrimináció minden formáját tiltó törvényt, valamint a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet létrehozásáról szóló jogszabályt. A restituciós törvény hiányában, több, a kommunista rendszerben elkobzott egyházi és közösségi ingatlan visszaszolgáltatását segítette elő (pl. a kolozsvári Református Kollégium). Segítette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DNA) és a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) működésének hatékonyabbá tételét. Kezdeményezte a ciántechnológiák használatát (tiltását) szabályozó törvénytervezetet. Segédkezett az elutasított európai alkotmány kidolgozásában is. Ennek során több javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy az európai jogrendben szerepeljen a hagyományos nemzeti kisebbségek, illetve azok nyelvének védelme.
A 2008 november végi romániai parlamenti választásokon nem jutott szenátori mandátumhoz. 2009 januárjában Traian Băsescu román államfő egy új, miniszteri rangú, kisebbségügyi államelnöki tanácsadó-i posztot hozott létre, melyre, az államelnöki mandátum lejártáig Eckstein-Kovács Pétert nevezte ki.
Olosz Gergely
3.      Olosz Gergely (Sepsiszentgyörgy, 1976. szeptember 30 -.) politikus. 2008-tól az RMDSZ felsőháromszéki képviselője:
Vállalkozó, elsősorban menedzsmenti munkakörökben tevékenykedett. Közgazdászként dolgoztt 1998-tól a Boieso Kft.-nél, később a Carpat-Graf Rt. igazgatója, majd a 2000-ben megalakult Quattro Consult Rt. gazdasági igazgatója lett. 2003-2004-ben a Terra Prest Rt.-nél vezérigazgatói tisztséget töltött be.
Kormányzati szerepek:
Országos Urániumtársaság, igazgató
Országos Energiaszabályzó Hatóság, elnök
Jelenleg parlamenti képviselő.
Az SZKT munkája alatt a marosvásárhelyi Kultúrpalota előtt több tucat ember tüntetett kérvén a szövetségtől, hogy lépjen ki a kormányból. A tüntetők magyar és román rigmusokat énekeltek.  
forrás: Wikipedia
fotó: RMDSZ

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...