2011. február 23., szerda

„Könnyes lett a szemem, mert megértük azt, hogy a magyar himnuszt énekelhetjük Kolozsvár központjában”


Február 23-án, a kolozsvári RMDSZ és az EMNT (Erdélyi Magyar nemzeti Tanács) kezdeményezésére jelképesen felavatták a kolozsvári Mátyás szobrot. Mindez a hivatalos avatás tolódása miatt történt.  A szimbolikus esemény egybeesett a kolozsvári születésű király születésnapjának 568. szülinapjával.
Az eseményen jelen voltak Kelemen Hunor, Eckstein Kovács Péter (RMDSZ elnökjelöltek), László Attila (kolozsvári alpolgármester), Fekete Emőke (a megyei tanács alelnöke), Csoma Botond (kolozsvári városi tanácsos), Molnos Lajos (költő, kolozsvári városi tanácsos), Gergely Balázs (EMNT elnök), ifj. Deák Ferenc (RMDSZ ifjúsági alelnök) és az unitárius, evangélikus és római – katolikus egyházak képviselői. Sajnos a református egyház képviselői nem jelentek meg. Szégyen, hogy nem jelentek meg, mert Mátyás király személyisége megérdemelte volna.
Az egyházak képviselői
A jelenlévő egyházak képviselői a „Te Benned bíztunk” vallásos énekkel kezdték a megemlékezést, majd imákkal és igeolvasással folytatták.
Koszorúzás
Az imát koszorúzás követte, amikor az említett személyiségek mellett egyszerű kolozsvári polgárok is koszorút helyeztek el a szobor talapzatára.
Emberözön
A megemlékezés végén az egybegyűltek elénekelték a himnuszt, miközben a nemzeti lobogó lengett a téren.  
Nemzeti lobogó



A rendezvényen több száz kolozsvári és erdélyi ember vett részt, kortól és nemtől függetlenül. Együtt ünnepeltek fiatalok, idősek, nők, férfiak, kolozsváriak, szamosújváriak, székelyek, brassóiak és erdélyiek. A himnusz éneklésének magasztos pillanataiban az emberek szeme könnyes lett. Vadász Kálmán, egy 72 éves nyugdíjas elmondta: „Magyar vagyok, kolozsvári magyar ezért jöttem el királyunk születésnapjára. Könnyes lett a szemem, mert megértük azt, hogy a magyar himnuszt énekelhetjük Kolozsvár központjában.”

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...