2014. február 14., péntek

Bálint-nap (Valentin-nap), vagy a szerelmesek napja

       
http://m.cdn.blog.hu/
 Világszerte ma, február 14-én ünnepelték a Bálint-napot (vagy más néven Valentin-nap), pontosabban a szerelmesek napját.
Lássuk most ki is volt Szent Bálint!

„Akiről e napon emlékezik meg az Egyház, itáliai ókeresztény vértanú volt. Legendáját az Érdy-kódex adja elő. Eszerint egy pogány fejedelem azt mondotta neki, hogy hisz, ha vak leányát meggyógyítja. Erre Bálint püspök imádságod tevén, megvilágosojtá ő vak leányát.” - Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

         Kevesen tudják, hogy ez a főleg angolszász világban elterjedt ünnep mit is jelent. Szent Bálint a szerelmesek és a lelki betegek védőszentje. Kelet Európában alig 1990 után kezdték el ünnepelni. Erdélyben vallási eredete elhomályosult, kevesen tudják, mit is ünnepelnek. Sokan annyit tudnak csak, hogy a szerelmesek napja van.
           A Bálint-nap körüli napokon két vallásos ünnep is létezett az ókori Rómában: a Faunalia (február 13) és a Lupercalia (február 15).
        
Faunus/http://upload.wikimedia.org/
Faunalia:
Faunusz ünnepe (a görög mitológiában megfelelője Pán). Faunusz a pásztorok kecskeszarvú, -lábú, és -farkú istene. A kecske-, a birkapásztorok, a halászok és vadászok védője.
        
Lupercalia: A papok a nőket kecskebőrből készült szíjakkal ostorozták, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon, valamint kiengeszteljék, a rosszindulatú, farkas alakú Lupercusz istent. Ugyanekkor a lányok Juno (Jupiter főisten felesége, a házasság istennője és védelmezője) templomába mentek, hogy a papnők megjósolják jövendő férjüket. A férjek pedig virágot ajándékoztak feleségeiknek.
         Idővel a két pogány ünnep és a február 14-én ünnepelt Szent Bálint-nap összemosódott és kialakult a manapság ismeretes szerelmesek napja.

         RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...