2014. február 15., szombat

177 éve halt meg Sobri Jóska, betyár

         Holnap, február 16-án, lesz 177 éve, hogy meghalt a hírhedt betyárvezér, Sobri Jóska.  
        
Sobri Jóska - Wikipedia
Ki volt Sobri Jóska?
         Sobri Jóska, eredeti nevén Pap József 1810-ben született a Vas megyei Erdőd majorban. 1837 február 16-án halt meg a Tolna megyei Lápafőn. Retteget betyár és útonálló tolvaj volt, aki a Dunántúlon tevékenykedett. A második legismertebb betyár (Rózsa Sándor a legismertebb) volt.
         Nevét valóságos kultusz övezte, mesék, dalok őrzik emlékét.
         Első bűncselekményét 18 évesen követte el, amikor disznólopásban vett részt. Tette felszínre került, így két év börtönbüntetésre és pálcázásra ítélték. Büntetését a szombathelyi börtönben ülte le, ahol egyik rabtársától megtanult írni és olvasni.
         1835-ben, társával, Fényes Istókkal kiraboltak egy juhos gazdát, de sikerült megszöknie a törvény elől, így bujdosásra kényszerült. Bujdosás közben rablóbandát alapított, alvezére Milfajt Ferkó volt. Többnyire juhászokat és kereskedőket raboltak ki.
        
Milfajt Ferkó - Wikipedia
1836-ban követte el pályafutása leghíresebb rablását. Ekkor a győri káptalan pénztárát és az uradalmi számtartó minden vagyonát elvitte.
         Sobri Jóska hírneve annyira elterjedt, hogy olyan bűntetteket is az ő számlájára írtak, amiket nem ő követett el. Ekkor a betyár ellen hajtóvadászatot rendeltek el (100 arany vérdíjat tűztek ki fejére), hat vármegye katonaságát mozgósították.
         1837. február 16-án, a Tolna megyei Lápafőnél Sobrit és öt társát bekerítették a katonák. A betyárok egy ideig ellenálltak, de a túlerő láttára Sobri Jóska szíven lőtte magát.
         Emlékét balladák, mesék őrzik. 2002-ben filmet forgattak Sobri címmel. 

Kik voltak a betyárok?
„Betyár a 18–19. századi bujdosó rablók neve volt Magyarországon. Általában lovas bujdosókként említik őket. A magyar betyárokhoz hasonló lovas útonállók világszerte (az Egyesült Királyságban és Írországban: highwayman) léteztek.”

 Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...