2011. augusztus 8., hétfő

Ki a felelős?


Július 15-én hunyt el nagytatám, amit nem akartam nagydobra verni. Halála rávilágít egy olyan realitásra, amit régóta érzékeltem, de nem akartam beismerni. A realitás az, hogy a román egészségügyi rendszer romokban hever. Elképesztő, hogy kihívod a mentőt és azt válaszolják, hogy várjál, mert nincs mentő a városban. Hogyan lehetséges, hogy egy EU-s államban ne legyen mentő és nem lehet senkit felelősségre vonni?
Nagymamám taxival vitte be nagytatámat a kórházba, ahol szívrohamban elhunyt, miután egy órán keresztül próbálták éleszteni. Ha időben eljön a mentő lehet nem halt volna meg nagytatám. Isten döntéseit nem áll szándékomban felülbírálni, azon sem akarok lovagolni, hogy mi lett volna ha.
Egy dologra szeretnék választ kapni, kit vonunk felelősségre azért, hogy nem volt mentő a városban? Mit válaszolna a mentőszolgálat szóvivője? Azt, hogy sok a téves riasztás? Az nem mentség…
fotó: http://www.sff.hu/

2011. augusztus 3., szerda

Beindult a szamosújvári szennyvíztisztító állomás korszerűsítése

     Tegnap délután Szamosújváron, ünnepélyes keretek között, megkezdték a helyi szennyvíztisztító állomás korszerűsítését. Az eseményen jelen volt a Somes vízszolgáltató cég vezérigazgatója, Ciatarâş Dorin, a municípium polgármestere, Drăgan Ovidiu, és a kivitelező cégek, a kolozsvári ACI és a németországi WTE Wassertechnick GmbH. A német konszern romániai jelenléte premiernek számít. A munkálatok ideje 21 hónap, összege 20 millió új lej. A pénz forrása az Európai Unió, a Környezetvédelmi Szektorális Operációs Programon keresztül.
     Az esemény megnyitója a vízszolgáltató igazgatója, Ciatarâş Dorin volt, aki Alin Tişe, megyei tanácselnök üzenetét tolmácsolta, majd megköszönte az önkormányzatnak, hogy támogatja a projektet. Az igazgató megemlítette, hogy nemrég sikerült befejezni egy másik nagyméretű beruházást melynek keretén belül felújították a szamosújvári vízvezeték hálózatot.
     A vezérigazgató nyitóbeszéde után a város polgármestere, Drăgan Ovidiu kifejezte örömét, hogy víztisztító állomás korszerűsítése aktuális lett.  A polgármester hozzáfűzte, hogy a projekt régi álma az önkormányzatnak.
     A németországi cég projektmenedzsere, Tomas Portas kifejezte lelkesedését a projekt iránt. Továbbá elmondta, hogy ez az első romániai projekt, amiben részt vesz a WTE. A projektmenedzser beszédében biztosította a jelenlévőket, hogy minden határidőt pontosan betartanak.
     Az esemény utolsó pontja az időkapszula elhelyezése (tartalma:1 lej, 1 euró és két Kolozs megyei újság mai kiadása) majd az alapkőletétel volt. Végezetül a hivatalos csoportkép után a jelenlévőket svédasztallal kínálták meg a szervezők.
     A németországi Essenben bejegyzett cég több évtizedes múlttal rendelkezik és nem több mint 14 EU-s államban van jelen, specialitása a víztisztítás és a környezetbarát állomások létrehozása. Legfontosabb beruházásai közé tartoznak a zágrábi (Horvátország) szennyvíztisztító állomás, illetve a dél-nyugat moszkvai ivóvízkezelő állomás tervezése és építése. 



   fotó: Riti József Attila
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...