2010. augusztus 7., szombat

Itéletidő





Köztudott, hogy a Kolozsvári U FC Gyulafehérváron, a Cetate stadionban játssza otthoni mérkőzéseit. A tegnap a Vaslui FC-t fogadta vendégül. A stadionhoz közel pokoli látvány fogadott minket, a tűzoltók kínlódtak eloltani egy faraktár lángoló tetőét.
A mérkőzés 18 órakor kezdődött. Abban az órában alig volt pár ártatlan felhő az égen. Tíz perccel később pedig elszabadult a pokol. Életemben nem láttam nagyobb vihart. A szél könnyedén felkapta a reklámpanókat melyek veszélyesen repültek felénk, a fotóriportereknek kijelölt helyre. Mindenféle tárgyak repültek a pályára. Szerencsére sikerült időben elmenekülni, a játékot pedig lefújta a játékvezető. Négy perccel később megeredt az eső, amely hamar eláztatta a pályát. Hogy teljes legyen a horrorisztikus látkép tojásnagyságú jég potyogott az égből. Egy szurkoló feje betört a jégtől és elsősegélynyújtásra szorult. Mindenki elmélkedett, hogy lehet augusztusban ilyen idő. Egy idősebb őr keresztet vetett és azt mondta: „fiaim ma ünnep van, Urunk színeváltozása. Ezért van ilyen ítéletidő. Nem lett volna szabad ma játszani.”
Bő fél óra elteltével elállt a nagy-idő és a játék megfelelő körülmények között folytatódott.



Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

(részlet)
Urunk színeváltozása
A csoda hagyomány szerinti színhelyén, a galileai Tábor-hegyen még az arab hódítás előtt három bazilika épült „hajlékul a legszentségesebb zsinatolóknak”. Felszentelésük napja, augusztus 6. lett Urunk színeváltozásának (latin Transfiguratio), más néven a Legszentebb Megváltónak, a Megváltó megdicsőülésének ünnepe. A keleti egyház már a VI. században megülte, és karácsony, húsvét, pünkösd után ezt az ünnepet tekinti a legszentebbnek. A nyugati egyházban az első ezredforduló közeledtével kezdték számon tartani, összefüggésben Krisztus 1000-re várt visszatértével. Hivatalos ünneppé III. Calixtus pápa emelte a nándorfehérvári győzelem hálaemlékezetéül. Az összekapcsolást az indokolta, hogy az 1456. július 22-i győzelem híre két héttel később, épp augusztus 6-án érkezett a pápai udvarba.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...