2016. április 1., péntek

Honnan származik az április bolondja

forrás: mithogyankell.hu
Ma van április elseje, a bolondok napja. Ezt mindenki jól tudja és amennyiben lehet, megtréfálja ismerőseit. Azt akit április 1-én tréfásan rászednek április bolondjának nevezik.
Nagyon kevesen tudnak, azt, hogy honnan származik a bolondok napja. Ezért kicsit utánajártam, hogy nektek is elmondhassam.
Az ünnep eredete a történelmi idők ködébe vész. Az egyik elmélet szerint a bolondok napjának eredete egy kelta, tavaszköszöntő ünnep.
Egy másik feltevés szerint az április elsejei tréfák gyökerei a háború istene, Mars tiszteletére rendezett római "bolondok ünnepére" vezethetők vissza.
Más elképzelés szerint az ünnepnap a késő ókorból származik, amikor Remete Szent Sisoes előszeretettel csapta be Remete Szent Antalt, akinek azt hazudta, egy alkalommal, hogy látta az ördögöt amint az ételébe vizelt J
Egy harmadik elmélet szerint az ünnepnap megjelenése IX. Károly, francia királyhoz kapcsolható, aki 1564-ben elrendelte, hogy az év eleje január 1-ről, április 1-re tevődjön át. Ezt követően megmaradt az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek. Ez a szokás azután is megmaradt, hogy az újév visszakerült január elsejére.
Láthatjátok, ahogy fentebb írtam, az ünnep eredete ködbe vész, ami nem is baj szerintem. A lényeg az, hogy van egy nap, amikor jól meg lehet tréfálni az ismerőseinket, persze azzal a feltétellel, hogy civilizált körülmények között tegyük meg.
RJA
Forrás: A Pallas nagy lexikona
              www.mimicsoda.hu


         

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...