2011. november 2., szerda

Holtak napján


Mint millió lidércek, úgy táncoltak a fények az Epreskertben. A pokoli színjátéknak tűnő táncjáték valójában a világításkor elhelyezett gyertyák fénye.
Az Epreskertnek elnevezett domboldalon elhelyezett református temető egyszer egy évben valóságos zarándokhellyé alakul. Ez az alkalom a halottak napja, amely egy katolikus ünnep.
Az ünnep már az ókori Rómában is létezett Feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték és Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá.
Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja, ha az élők könyörögnek érte.
A halottak napján gyakran mondott imádság a Halottak olvasója, amely öt tizedből áll, Jézus öt sebének emlékezetére.
Én is voltam a temetőben és elhelyeztem pár gyertyát a júliusban elhunyt nagytatám sírjára. Ez alkalommal eszembe jutott a szamosújvári mentőszolgálat, amely iránt felmérhetetlen dühöt érzek. Ahogy az augusztus 8-i bejegyzésemben is írtam, amikor nagyapám szívrohamot kapott és nagymamám kihívta a mentőt azt válaszolta a mentőszolgálat, hogy nincs mentő. Ezért taxival vitte be nagytatámat, de sajnos nem élte túl.  Ahogy látjátok, jó okom van arra, hogy haragudjak a szamosújvári mentőszolgálatra.
         Nem fogok többet ezzel foglalkozni, mert a felelősek, elszámollak majd a Fenvalónak
Ezen alkalommal szeretnék megemlékezni az elhunyt nagyszüleimről (két nagytatám és a szépkenyerűszentmártoni nagymamám), dédnagyszüleimről, különböző rokonaimról és nem utolsó sorban, nemzetünk őseiről, akik építették nemzetüket vagy vérükkel fizettek népünk dicsőségére.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...