2011. október 25., kedd

90 éves I. Mihály román királyI Mihály

Felirat hozzáadása
I. Mihály román király (románul: Mihai I al României; Sinaia, 1921. október 25. –) II. Károly román király és Ilona görög és dán királyi hercegnő fia, I. Ferdinánd román király unokája.
Hat évesen került először a trónra, azt követően, hogy nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot.
1930-ban, II. Károly visszatért az országba, és felváltotta Mihályt a trónon, ugyanakkor őt tette meg a trónörökösnek és kinevezte Gyulafehérvár nagyvajdájának.
1940-ben Ion Antonescu puccsot hajtott végre, az új kormány száműzte II. Károlyt, a 18 éves Mihályt pedig a trónra ültette. Még ebben az évben megkoronázták Bukarestben az ortodox egyházi vezetők közreműködésével. Az új király hatalma nagyon korlátozott volt, bár hivatalosan rangok és titulusok sorát birtokolta, az ország irányítását a nemzetiszocialista (és magyar-ellenes) Ion Antonescu gyakorolta.
1944. augusztus 23-án puccsot hajtott végre, Antonescut letartóztatta és fegyvert fordított a németek előtt. A szovjet csapatok ennek ellenére hamarosan megszállták az országot, kb. 130 000 embert letartóztattak és a szibériai lágerekbe deportáltak, ahonnan csak töredékük tudott hazatérni.
1947. december 30-án a kommunisták felszólították a trón elhagyására, és kihirdették a királyság megszűnését és kikiáltották a népköztársaságot. Néhány nap múlva lemondatták és 1948. január 3-án Mihályt és családját kiutasították az országból és visszavonták az állampolgárságát.
1948 júniusában feleségül vette Anna hercegnőt, akivel először Angliában, később pedig Svájcban telepedtek le.

Öt lánya van:
    Margit trónörökös hercegnő (1949)
    Ilona hercegnő (1950)
    Irén hercegnő (1953)
    Zsófia hercegnő (1957)
    Mária hercegnő (1964)
1992-ben visszatért Bukarestbe, ahol 1 millió ember várta. A szimpátia megijesztette Ion Illiescut, akkori államfőt és betiltotta a királynak, hogy Romániába látogathasson.
1997-ben a jobboldali kormány visszaadta a királynak az állampolgárságát.
Utólag a román kormány vagyona nagy részét visszaszolgáltatta. Jelenleg az aradi Soborsini birtokán illetve a bukaresti Erzsébet palotában (királyi palota) tartózkodik.
2008. április 8-án a Román Akadémia tiszteletbeli tagjának választották.
Ma 10 órakor, 90 születésnapja alkalmával a román parlamenthez szol.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...