2011. március 13., vasárnap

Olyan időket élünk amikor kokárdás plakátokkal hirdethetjük a nemzeti ünnepet


Szamosújváron, vasárnap délelőtt, az örmény-katolikus temetőben, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szervezett emlékünnepségek nyitóprogramjaként, a szamosújvári RMDSZ szervezésében megkoszorúzták az örmény városban elhantolt hősöket, akik részt vettek az 1848-1849-es szabadságharcban. Az RMDSZ partnerei az ünnepsorozat lebonyolításában: TÉKA Alapítvány, a Szamosújvári 51. számú CZETZ JÁNOS cserkészcsapat és a helyi egyházak.
A koszorúzás lebonyolítói a cserkészek voltak, akik mindegyik hős sírjánál koszorút helyeztek el, verseket szavaltak és korabeli énekeket énekeltek. Jelen voltak a helyi RMDSZ vezetősége, Török Bálint alpolgármester és RMDSZ elnök, Balázs-Bécsi Attila megyei tanácsos és Kolozs megyei RMDSZ alelnök.
A megemlékezés a Rózsa Sándor sírjánál kezdődött, ahonnan az egybegyűltek átvonultak Ornstein Alis Pappelheim József őrnagy, Giovanni Battista Montesori kapitány, Adler Severin honvéd százados és Hermann János sírjaihoz.
A megemlékezés végén a jelenlévők átvonultak a cserkészcsapat által felállított emlékhelyhez, ahol megkoszorúzták a csapat névadójának emlékplakettjét.
A koszorúzás után Török Bálint, alpolgármester megköszönte a jelenlévőknek, hogy eljöttek, a cserkészcsapatnak pedig, hogy lebonyolították a koszorúzást, majd hozzáfűzte, hogy a jelenlévő fiatalok korban nem állnak távol a márciusi ifjaktól, akik képesek voltak nemet mondani a zsarnokságnak. Végezetül kifejezte örömét, hogy olyan időket élünk amikor kokárdás plakátokkal hirdethetjük a nemzeti ünnepet.
A koszorúzást a magyarországi Karancs Kincse közhasznú egyesület (Karancslapujtő, Nógrád megye, Salgótarján kistérség) elnöke, Deák Béla és két unokája zárták, akik klarinétén elénekelték a magyar Himnuszt, majd a Szózatot és Kossuth dalokat.

A március idusát felidéző megemlékezés kedden folytatódik a következő programmal:     
                     16:45: játszóház a helyi művelődési házban,
                     17:00: ünnepi istentisztelet a szamosújvári református templomban,
                     18: 00: ünnepi gálaműsor.
Riti József Attila

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...