2009. június 6., szombat

Június 6...



Június 6.-án emlékezünk meg a normandiai partraszállásról. Ez az esemény 1944. jún. 6. következett be. A hadművelet az Overlord (hűbérúr) fedőnevet kapta. A hadművelet nagy részben azért lehetett sikeres mert a németek azt hitték hogy a partraszállás Somme-tól északra fog bekövetkezni ennek több oka volt:
1. Az átkelés itt volt a legrövidebb.
2. A légierő támogatása itt érvényesülhetett a legjobban.
3. A Ruhr-vidék Németország gazdasági szíve felé is itt vezetett a legrövidebb út.

Épp ezért a németek ezt a részt erősítették meg a legjobban. Ez nem kerülte el a szövetségesek figyelmét és arra a döntésre jutottak hogy a partraszállás nem végezhető el hatalmas veszteségek nélkül. A hadművelet kezdetére 55 gyalogos-, 25 páncélos-, 2 hegyi- és 4 ejtőernyős-, összesen 86 hadosztályt vontak össze. A légierő (RAF) 5049 vadászrepülőgépet, 3467 nehézbombázót, 1645 közepes és könnyű bombázót, 698 egyéb harci repülőgépet, 2316 szállító repülőgépet és 2591 vitorlázó repülőgépet számlált. Az inváziós haditengerészeti erők állománya 6 csatahajót, 2 monitort, 22 cirkálót, 93 rombolót, 159 kisebb hajót, 255 aknaszedő hajót, 233 deszant-szállítóhajót és 853 deszant-naszádot számlált. Az expedíciós erők összlétszáma 1944. június 6-án 2876439 katona volt. A Montgomery által kidolgozott partraszállási terv öt helyen irányzott elő partraszállást. A Carentani-öbölben két oldalt az amerikai 1. hadsereg első erőinek kellett két helyen, ehhez csatlakozva keletre a normandiai parton az Orne-ig az angol 2. hadseregnek kellett három helyen hídfőt létesítenie. A hídfők – nyugatról keletre – az Utah, Omaha, Gold, Juno és Sword fedőnevet kapták.

A német hadsereg nem tudta feltartani a támadást mivel nem volt képes elegendő katonát küldeni a nyugati harcszíntérre mivel keleten erőteljesen haladt a szovjet Vörös Hadsereg.

A partraszállás következtében a háború menete megváltozott és elősegítette a szövetségesek győzelmét.

A kép forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/NormandySupply_edit.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...