2007. augusztus 20., hétfő


Kellemes ünnep napot!
Kellemes ünnep napot kívánok minden magyarnak a I. Szent István királyunk napján, aki keresztény hitre térítette népünket.


"I. (Szent) István király (eredetileg Vajk, kb. 975., Esztergom1038. augusztus 15., Székesfehérvár vagy Esztergom-Szentkirály[) az első keresztény magyar király, a keresztény magyar állam megalapítója és a magyar keresztény egyház megszervezője.

1038. augustus. 19-én szentté avatták, majd augusztus 20-án emelték oltárra Budán szent ereklyéit; ezzel ő lett az első magyar szent és egyben szent király. Koronázása milleniumán a 2000. évben Bartholomeosz konstantinápolyi ortodox pátriárka is szentté nyilvánította, így a nagy egyházszakadás (1054) óta ő az első, akit mind a katolikus, mind az ortodox hívők szentként tisztelnek.

A katolikus magyarság néphimnusza volt a Szent István királyhoz című, Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének.

1983 augusztusában a budapesti Városligetben, a szánkózódombon (melyet utána neveztek át Királydombnak) mutatták be Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperáját." (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3%A1n )


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...