2016. április 28., csütörtök

A kereszt útja, Szamosújváron

       Az ortodox húsvét alkalmával, egy amatőr színjátszó csoport előadta Jézus Krisztus passióját. A körmenet a város déli részén, a Minerva parkból (a Petrom közelében, a Malom-árok mellett) indul és a Főtéren, a kis parkban ért véget, ott zajlott le a keresztre feszítés.

      Mivel pár évvel ezelőtt Kolozsváron, a Jókai utcában (Napoca) láttam belőle egy részlet, tudtam, hogy látványos, így nem akartam kihagyni. Ott voltam, lefotóztam és most megosztom veletek is.

RJA

További képek:




















2016. április 24., vasárnap

Szent György-napi népszokások

Kecskék a mezőn, Szamosújvár/2015 tavaszán
Szent György napja (április 24) igen fontos volt a történelem folyamán. Főleg vidéken tartották nagy becsben, ugyanis ekkor mérték ki a juhok, kecskék tejét és hajtották ki először a mezőre. Ezért igazi pásztornapnak/pásztorünnepnek számított. Emiatt ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódott, amit helyenként mai napig tiszteletben tartanak és megőriznek.
A nap eredete az ókori Rómába vezethető vissza, ahol Paliliát ünnepelték, mely pásztorünnep volt. Az ünnepnap hagyományai tovább éltek a kereszténység felvétele után is.  
Juhok a mezőn, Szamosújváron/2015 tavasza
Az állatok első kihajtásához számos szokás kapcsolódik, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek bebiztosítani. Kiseperték az istállókat, a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és a jószágukat is, majd a tűzön áthajtották a nyájat, végül maguk is háromszor átugrottak rajta, hogy megvédjék a boszorkányos rontásoktól állataikat és saját magukat is. Nagyon fontos volt a zöld ág kiválasztása is, amivel a mezőre kihajtják az állatokat, ugyanis az megvédte őket a rontástól és betegségtől. Az ág általában rózsafa vagy nyírfaág volt.
Kecskék, gidák/2015
Szent György napját általában a kukorica, bab, uborka vetésére tartották alkalmas időpontnak. Továbbá ezen a napon tilos volt az ágynemű szellőztetése is, ugyanis ellenkező esetben a rontás beállhat a házba.
Időjárásjósló hiedelmek is kapcsolódnak a Szent György napjához. Úgy tartották, ha e nap előtt megszólalnak a békák akkor az korai tavaszt és nyarat jósol.
RJA
***
Aki Szent György legendájára kíváncsi, az az alábbi linkre kattintva elolvashatja: http://mult-kor.hu/20090424_mitikus_sarkanyolesekre_epult_szent_gyorgy_legendaja  



2016. április 22., péntek

Iskola másként - negyedik és ötödik nap: CSÜTÖRTÖK és PÉNTEK

         Az iskola másként negyedik napján, csütörtökön, a hetedikesek és a nyolcadikosok ellátogattak a válaszúti Kallós Zoltán alapítványhoz, az ötödikesek és a hatodikosok meglátogatták az új iskolát, ahol filmet néztek. Ezt követően a napot a nagy parkban zártuk, ahol több érdekes játékot ismerhettek meg.
        A hét utolsó napját, pénteket, a diákokkal az iskolában töltöttük, ahol különböző oktatójátékot játszottunk velük.
RJA

2016. április 20., szerda

Az iskola másként - harmadik nap: SZERDA (új iskola)

Filmnézés az új iskolában
       Az iskola másként harmadik napján iskolánk (2-es iskola) ötödikes és hatodikos diákjai végigjárták a mezőségi tanősvényt. A hetedikesekkel pedig az új iskolához látogattunk ahol megtekintettük a Legyek ura, illetve a Macskafogó filmeket. 
RJA

2016. április 19., kedd

Az iskola másként - második nap: KEDD (Válaszút)

     Az iskola másként hét második napján, kedden a válaszúti Kallós Alapítványhoz látogattunk el az ötödikesekkel és a hatodikosokkal, ahol megízleltük az erdélyi Mezőség és Erdély nemrajzát és népi kultúráját. Mindezek mellett a játék és a jókedv sem maradt el.
RJA











2016. április 18., hétfő

Iskola másként - első nap: HÉTFŐ

      Ma reggel startolt az iskola másként 2016-os kiadása. Mint ahogy az elmúlt években megszokhatták/megszokhattátok az idén is töltők fel képeket az iskolai tevékenységekről.
      A hétfői nap a sport és a történelem napja volt. A történelmi nap valójában egy városismereti vetélkedő volt, amelynek keretén belül a szamosújvári kettes iskola megismerhették városukat.
        RJA





Rangsorolta jelöltjeit a szamosújvári magyarság

Szavaznak a szamosújváriak
        Hétvégén rangsorolta jelöltjeit a szamosújvári RMDSZ. A városi moziban szervezett rangsoroló közgyűlésen több mint 300 szamosújvári magyar vett rész, ami nem kicsi szám. 
         
A közgyülés
A helyi szervezet 26 éves történelmében először volt ekkor érdeklődés a rangsorolás iránt. Ez azt jelenti, hogy a szamosújvári magyarság megértette mennyire fontos az egyszerű ember véleménye is. A demokratikus eljárás működését bizonyítja a magas szám.
        
Balla Ferenc
A közgyűlést Balla Ferenc, RMDSZ megyei tanácsos jelölt nyitotta meg, majd átadta a szót a megyei szervezet elnökének, Csoma Botondnak, aki kiemelte azt a tényt, hogy: „az emberek politikába vetett bizalmát csak úgy tudjuk visszaszerezni, ha a helyi tanácsba olyan emberek kerülnek be, akik múltja iránt a legkisebb kétely sem merül fel, illetve a közös érdekek vezérlik őket.”
      
Csoma Botond
       
A megyei elnök köszöntője után a jelöltek megtartották kortes beszédjüket, hogy képességeikről meggyőzzék a közgyűlés tagjait arra, hogy rájuk szavazzanak.
         A közgyűlésen résztvevő szamosújváriak szavazása következtében a következő rangsor alakult ki:
1. Kasza Tamás - 183 szavazat
2. Török Bálint - 177 szavazat
3. Feketelaki Tibor - 175 szavazat
4. Juhos Tamás - 162 szavazat
5. Rotár Izabella - 99 szavazat
6. Bihari Levente - 72 szavazat
7. Szegedi János - 65 szavazat
       
Szavazatszámlálás
  Végezetül pedig pár képen megtekinthetik/megtekinthetitek a közgyűlésen történteket.

RJA
Kassza Tamás
Török Bálint
Feketelaki Tibor
Juhos Tamás
Rotár Iza
Bihari Levente
Szegedi János

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...