2015. november 1., vasárnap

Világítás

         Ma van a világítás, vagy más néven a Mindenszentek napja. Ilyenkor minden temetőben nagy a menés jövés. Itt mellettünk a református temetőben is nagy a forgalom. Mennek jönnek az emberek, mindenki világítani akar. Erdély minden szegletéről érkeztek, láttam hargitai, szilágysági, szatmári és besztercei autókat is. Tapasztalatból mondom, hogy estik ugyanilyen nagy lesz a jövés - menés.
        Szerencsére az idő szép volt, így semmi sem zavarta meg a megemlékezést.



***
A Mindenszentek (nov. 1) és a Holtak napja (nov. 2) vagy népiesen világítás, katolikus ünnepek. A protestáns egyházak nem tartják ünnepnek a világítást (kivéve az evangélikusokat melyek ünneplik a Holtak napját, de a Mindenszenteket nem). Az ortodox egyház a pünkösdöt követő első vasárnapon tartja a holtak napját.
         Ettől eltekintve, a reformátusok, katolikus hatásra gyertyagyújtással és virággal (krizantém) emlékeznek meg az elhunytakra. A világítás és az advent az egyedüli alkalmak, amikor a reformátusok gyertyát gyújtanak.
         Magyarlakta területen az ortodoxok is Mindenszentek napján tartják a világítást.
         Az ünnep nem keresztény eredetű. Eredetét az ókori Rómában kell keresni ahol február 22-én tartották és Parentalia volt a neve.
         Az egyház 998-ban ünnepelte először. 

A fenti írás 2013 novemberében jelent meg a blogomon. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...