2015. november 30., hétfő

Az Advent és a népszokások

Adventi koszorú
   Az Advent, a nyugati keresztény kultúrkőrnek (katolikusok, reformátusok, lutheránusok, stb) egyik fontos ünnepe. Az Advent a Karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig számított időszak.  

          Az advent jelentése, az eljövetel. Ahogy a szó értelme is sugallja, ebben az időszakban a keresztyének készülnek az Úr születésére, Karácsonyra. 
          Kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek. Nagy Szent Gergely pápa a VII. században négyre emelte az adventi vasárnapok számát. V. Piusz pápa 1570-ben pedig kötelezővé tette az advent ünneplését. 

Adventi szokások
          Mint minden fontos egyházi ünnep esetén Adventhez is kapcsolódnak különböző szokások, A legismertebb adventi szokás az az adventi koszorú
          A keresztény szimbolika szerint a gyertyáknak az jelentése: hit, remény, öröm, szeretet. 
          Az első adventi koszorút 1839-ben, a németországi Hamburgban készítette Johann H. Wichern evangélikus (lutheránus) lelkipásztor. A szokás hamar elterjedt Európában és az egész világon. 
Kezdetben főleg csak templomokban, manapság majdnem minden háztartásban előfordul az adventi időszakban (ezt a Facebookon posztolt képek is bizonyítják).
          Az adventi naptár is német földről származik. Az elsőt 1900 körül készítette egy türelmetlen gyerek (Gerhard) édesanyja, aki az adventi időszakban minden napra tartogatott egy-egy meglepetés csokoládét fia számára. Amikor megnőtt, Gerhard vállalkozásba kezdett és olyan adventi naptárt készített, amelyben minden ablakocska mögött egy-egy édesség volt. 
Az adventi időszak népszokásai
       "Borbála napján, december 4-én Borbála-ágat vágtak, majd az ágat vízbe állították, s ha kizöldült, a követő évben megkérték a lány kezét. December 13-án, Luca napján - amely a naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt - a lányok 13 egyforma papírdarabra 13 fiúnevet írtak, s minden nap tűzbe dobtak egyet. Karácsonykor a megmaradt papírt kibontva fény derül arra, ki lesz férjük. Ekkor kezdték a Luca székét is készíteni, amelyre a karácsonyi misén felállva meg lehetett látni a boszorkányokat. Disznóölő Szent András napjától kezdődtek a disznótorok, de sohasem szerdán, pénteken, vagy szombaton, mert ilyenkor böjtöltek az emberek. " (http://mult-kor.hu).
RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...