2014. december 25., csütörtök

Kántálás a Szentestén

Karácsony van. Ilyenkor Erdélyben (és nem csak) kántálni járnak, mi is ezt tettük szerda éjjel. Az ötlet az egyikünk fejéből pattant ki és mindegyikünk jó ötletnek tartottuk, annak ellenére, hogy az elején furának tűnt. Miért tűnt furának? Hát azért mert 8-9 éve voltunk utoljára így kántálni. Ahogy a várost jártuk feltűnt, hogy mennyire él még ez a hagyomány, ugyanis rengeteg kántálót (főleg fiatalt) láttunk az úton.
***
A kántálás Németországban jelent meg a XV - XVI. századokban. Erdélybe és Magyarországra a XVI. századba érkezett és főleg a diákok jártak kántálni. A XVII. és XVIII. századok folyamán a kántálás a társadalom összes rétegeiben elterjedt és a régi pogány hagyományokkal keveredve egyedi változatai terjedtek el. Ilyenek pl. a betlehemes, istvánozás, balázsólás, regőlés stb.
„A karácsonyi, többnyire énekes, esetleg verses köszöntőt általában kántálásnak nevezték, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság néven emlegették.
A köszöntők karácsonyi énekeket énekelve járták végig a falut. Engedélykérés után az ablak alatt vagy a házban énekeltek egy vagy több éneket. Ezután valamilyen ajándékot kaptak, melyet megköszönve mentek tovább. Különböző korcsoportok jártak köszönteni, kántálni, általában délben kezdtek járni a gyerekek, majd délután a fiatalok és késő este a házas emberek. Újabban sok helyen már csak a cigányok járnak kántálni alamizsnagyűjtés céljából. Az erdélyi falvakban karácsonykor többnapos tánc volt, melynek az ünnepélyes bevezetését jelentette a kántálás, majd folytatódott az Istvánok, Jánosok köszöntésével, a névnapi kántálással.” (Folkrádió)

RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...