2014. szeptember 5., péntek

Az 1717-es tatárjárásra emlékeztek Széken

         
        Mint minden évben, augusztus 24-én az 1717-es tatárjárásra emlékeztek a Kolozs megyei Szék községben. Ezen a, székiek számára gyásznapon, a helybéliek népviseletbe és gyászba öltöznek. Ez a hagyomány és megemlékezés nem kevesebb, mint háromszáz éve változatlan. Továbbá napi három istentisztelettel és egész napos böjttel emlékeznek meg az ominózus eseményre, amikor az Erdélybe betörő tatárok az akkor még Székvároson nem kevesebb, mint hétszáz embert megöltek vagy foglyul ejtettek. A településen alig száz ember maradt életben.
        
Az idei megemlékezés, akárcsak az elmúlt években a tíz órai istentisztelettel kezdődött, amire nagyszámban jelentek meg a hívek. A második istentiszteleten, hagyományosan, a helybéli lelkész, Sallai Márton szolgált, aki felolvasta a Memoriálét, ami egy olyan dokumentum, amit 1759-ben fogalmazott meg az akkori lelkipásztor, Győri István, amelyben beszámolt az 1717-es pusztításról.
        
Juhos - Kis Csaba és Juhos - Kis János
A harmadaik istentiszteletet délután tartották, melyen Juhos-Kis Csaba, a Juhos-Kis János, széki származású, de jelenleg Magyarországon élő
költő, tanár és újságíró fia is szavalt. Ezt követően jótékonysági könyvbemutatót tartottak, amin Juhos-Kis János legújabb könyvét, a Piros pipacs a vágy című kötetét mutatták be. Akárcsak a múlt évben, az idén is a begyült összeget a templom felújítására szánják.
         A könyvbemutató után, megkoszorúzták a község központjában lévő emlékművet, amit a tatárjárás áldozataira emelték.
         Az elmúlt két évhez hasonlóan, a gyásznapra való tekintettel az idén is elmaradt a tánc és a mulatság. Erre szeptember 20-én és 21-én kerül sor, amikor szervezik a már hagyományossá vált őszi vásárt. Az őszi vásár keretén belül fellép majd a Neoton is. 
A helyszínen készült fotóriport megtekinthető a Facebookon

Riti József Attila
Szék

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...