2011. december 2., péntek

Besztercén… újra


Főtér

December 2.-a van, amint jól tudjátok tegnap munkaszüneti nap volt. Ezt kihasználva kivettem a mai napot is, hogy elmehessünk Besztercére.
Nagyon vártam már, hogy kimenjek a városba, de a tegnap nem tettem. Azért mert nem akartam hallani és látni a román „ünnepet”. Csak a Profiig mentünk el a tegnap, de így is volt alkalmam jól felmérgelődni. Az említett üzlethelyiségben süketítően szóltak a magyarságot gyalázó román hazafias énekek.
Ma reggel végre kimentünk a városba és csodáltam mennyire szépen készül a város az ünnepre. Díszítették a karácsonyfákat, építették a betlehemeseket és mindent, amit ilyenkor csinálni szoktak. Ahogy már gondolom, megszoktátok egy újabb fotóriporttal jelentkezem, amelyben megcsodálhatjátok az egykori szász város szépségét.
Most délután van és vonatban vagyok. Kénytelen vagyok hamarabb elutazni, mivel ma este futballmérkőzésre megyek. A vonatállomáson sajnos újra érzékeltem a balkáni realitást, amely szeretett Erdélyünkre is rányomta bélyegét. Már a jegyiroda előtt a koldusok serege támadott meg. Persze ügyesen mindegyiket leráztam, de ahogy a peronra értem újabb ostrom következett, de ezt is elkerültem.
Ahogy megállt a vonat a néptömeg barbár módon rohanta le a vasúti kocsit, amely annak ellenére, hogy modern elég rozoga állapotban volt.
Végre a kocsiban ülök, két idős tanárnő ül előttem és tárgyalják a világ sorsát. Szegények, mennyire nem tudják milyen világon élünk. Nem értik, hogyan változott meg annyira a világ. Sok esetben igazuk van, de amiben tévednek az, hogy nem tudnak alkalmazkodni a mai világhoz. Én sem szeretem, de kénytelen vagyok elfogadni. Ez nem azt jelenti, hogy beletörődök ebbe. Minden erőm és tudásom arra használom, hogy megváltoztassam a világot amelyben élek és amelyik körülvesz. Lehet, sokan hóbortosnak neveznek ezért, de nem érdekel. Tudom jól, hogy egy napon nyert ügyem lesz. Ha egy embert is sikerül megváltoztatnom, akkor azt jelenti, hogy jól dolgoztam.
Miközben ezeket a sorokat írom egy koldus cigányné sírva és sántítva kéreget. Érdekes, ahogy rendőrt látott már nem sántított.
Most Sajómagyaroson van megállva a vonat. Itten is sivár és megdöbbentő látvány fogadott. Egy füstös arcú asszony mindenki szeme láttára pisil, a mellette lévő emberek pedig röhögtek rajta. Elképesztő, hogy még a rendőr sem szólította meg.  
Mindezeket eltekintve csodálatos és mesebeli város Beszterce. Aki nem látta még annak szívesen ajánlom, hogy megtegye. Nem fog csalódni, az egykori szász város mindenkit elcsábít, és arra ösztönzi, hogy újra meg újra meglátogassa.
 További képek:
Főtér
Főtér

Eminescu tér

Főtér

Református templom 


Katolikus templom

Evangélikus tempplom

Árkádok

Főtér

Eminescu tér

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...