2008. október 14., kedd

Árpádházi Szent Piroska

Aki a napokban a román tv adókat nézte az láthatta, hogy az ortodoxoknál ma van Szent Piroska (románul Sfanta Parascheva) napja. Azt viszont kevesen tudják, hogy Szent Piroska magyar származású és Szent László királyunk lánya volt.
A következőkben pár sort olvashattok Szent Piroska életéről.

Piroska (10881134. augusztus 13.) Árpád-házi magyar királylány, Irén (Eiréné) néven bizánci császárné. Szent László magyar király és Adelhaid rheinfeldi hercegnő (+1090) elsőszülött leánya, 1104-től Komnenosz János (később II. János, 1118 - 1143) császár) felesége. Piroska mindössze 2 esztendős volt, amikor anyja, Adelhaid meghalt, majd 1095. július 19-én apját is elveszítette. A 7 esztendősen teljes árvaságra jutott hercegnő 1095-től évekig unokabátyja, Könyves Kálmán udvarában élt. 26 évesen nehéz lépésre kényszerítette az ország érdeke, mert 1104-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Komnenosz Jánossal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox vallásra, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Házasságából nyolc gyermek származott:

Piroska a bizánci udvarban sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket Magyarországról, soha nem fordított hátat hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Ő alapította Bizánc egyik legfőbb kolostorát, a Pantokrator




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...