2016. augusztus 1., hétfő

A kidei unitárius templom

Az unitárius templom
FRISSÍTÉS: 
           Augusztus elején írtam ezt a cikket a blogomra, de közben újabb információk tulajdonába jutottam, így kiegészíteni szeretném mindazt amit leírtam.

           Kidében alig három unitárius él, emiatt állandó lelkipásztoruk nincsen, de a hívek mégsem vannak magukra hagyva, ugyanis a János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója és unitárius lelkipásztor, Solymosi Zsolt rendszeresen kijár és önkéntesen ápolja az unitárius hívek lelkét. 
            Ami a templomújítást illeti jó hírnek lehet elkönyvelni, azt a tényt hogy van szándék a felújításra, mi több ez a folyamat már el is van kezdve. A püspökség pályázati forrásokat keres annak érdekében, hogy restaurálják a templomot, ami a közeljövőben meg is történik majd. Solymosi Zsolt lelkipásztortól megtudtam, hogy kezdeményezésére torockói mesterek segítségével megfordították és kicserélték a megrongált cserepeket, hogy ne essen be az eső. 
                                                             ***       
       A sors úgy adta, hogy ezen a nyáron volt alkalmam bejárni a széles Mezőség (Erdélyi Mezőség) néhány faluját. Az így szerzett tapasztalatokról további posztokban fogok beszámolni. Szombaton Kidébe látogattunk el, ahol a fő célpont a református templom volt, de kaptam az alkalmon és meglátogattam a többi templomot is (összesen négy darab van).  Így kerültünk az unitárius templomhoz is.
           Az unitárius templom a falu egyik dombján fekszik, gyümölcsfákkal körbevéve. Amikor beléptem a templomkertben feltűnt, hogy mennyire rendezetlen a hely. A templom elé érve látván, hogy nyitva az ajtó és beléptünk. A templom állapota élő bizonyítéka annak, hogy mi lesz az elnéptelenedett erdélyi települések épített örökségével.
        A templom 1902 és 1904 között épült, műemlék épületként van nyilvántartva és rossz állapota ellenére még mindig felújítható (igaz nagy költségekkel).
        Az unitárius templomban készült képeket megtekinthetitek itt a blogon.
RJA
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...