2015. január 24., szombat

Könyvbemutató és közgyűlés a szamosújvári TÉKÁBAN

Kontra banda / háttérben a Rozmaring
Annak ellenére, hogy kisváros, Szamosújvár sem unalmas, itt is pörög az élet. Így volt ez pénteken este is, amikor igazi kulturális ínyencségben volt részünk, a TÉKA Alapítvány jóvoltából. Megtekinthettük Kallós Zoltán, Kossuth díjas néprajzkutató legújabb könyvének, a Balladás könyv bemutatóját, illetve részt vehettünk az alapítvány éves beszámolóján.

Könyvbemutató a TÉKÁBAN

Kasszián Imola
         A könyvbemutatón a Téka munkatársa, Egri Hajnal konferált és rögtön az elején színpadra hívta a Rozmaring népdalkórust, illetve a Kontra banda zenekart, akik mezőségi összeállítással tisztelegtek a nemzetközi hírű néprajzkutató előtt.
         A Rozmaring fellépése végén Kasszián Imola, nyolcadikos diák elénekelte Görögfi Gyurica balladáját.
        
Székely Melinda
A fellépést követően Székely Melinda magyartanárnő és néprajzos doktorandusz bemutatta Kallós Zoltán életpályáját, majd méltatta a könyvet, amely nem kevesebb mind 550 balladát tartalmaz. Méltatásában kiemelte a nép és műballada közötti különbségeket is.
        
Kallós Zoltán
A könyvbemutató végén Kallós Zoltán hosszú perceken keresztül dedikálta az általa kiadott könyvet.

Téka közgyűlés

         A közgyűlést Fodor Zoltán nyitotta meg, majd felolvasta a napirendi pontokat.
       
Balázs-Bécsi Attila
  Elsőnek Balázs-Bécsi Attila, TÉKA elnök tartotta meg szakmai beszámolóját melyikből kiderült mennyire tartalmas volt a TÉKA alapítvány 2014-es eseménynaptárra.
       



 
Balázs-Bécsi Enikő
A szakmai beszámolót a gazdasági beszámoló követte, amit Balázs-Bécsi Enikő tartott.
         Az ifjúsági beszámolót, az ifjúsági szakosztály vezetője, Székely Melinda magyartanárnő és néprajzos doktorandusz tartotta, melyből, többek között megismerhettük a Kaláka Néptáncegyüttes tavalyi programját is.
         A beszámolókat követő hozzászállásokban Török Bálint, RMDSZ elnök méltatta az alapítvány munkáját, majd sok sikert kívánt a további projektek kivitelezéséhez.
        
Székely Melinda
A beszámolók elfogadása után, az alapítvány elnöke, Balázs-Bécsi Attila bemutatta a 2015-re tervezet munkatervet, amely további programokkal bővült.
         Végezetül bejelentették, hogy megalakult a TÉKA Alapítvány feketelaki fiókszervezete is, melynek elnöke Molnár Tibor lett. A fiókszervezet törvényszéki bejegyzése folyamatban van. A feketelaki szervezet azért született, hogy az alapítvány vidékfejlesztési projektekben is oroszlánszerepet vállalhasson.
        
A közgyűlés
A közgyűlést a résztvevők közös fotóval zárták. Ezt követően hosszú ideig beszéltek egymással a jelenlévők.

RJA

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...