2014. február 27., csütörtök

Ködös reggel

       
 Ma reggel, ködben úszott a város, gondoltam nektek is megmutatóm, ezért egy újabb, erkélyről készített képpel rukkolok elő.

         A bejegyzéshez sokat nem fűzök hozzá, csak annyit, hogy legyen sikeres napotok. 
RJA

2014. február 23., vasárnap

Kolozsvár - éjjel, nappal

         
Magyar színház
Ma délután, a Románia – Spanyolország rögbimérkőzés után lesétáltam a belvárosba, ahol valamelyik, Mátyás király szülőháza körüli, gyorskajáldából hot-dogot vásároltam. Nem sokat időt akartam ottan tölteni, de a Karolina téren több ismerőssel is találkoztam.
        
Magyar színház
A Karolina térről a sportcsarnok fele indultam, hiszen este más sportesemény várt. Útközben pár képet is készítettem. Lefotóztam a szépen megvilágított magyar színházat, majd a sétatért (parkot). Meglepett, hogy a sötét ellenére is futottak az emberek: gyerekek, felnőttek, fiatalok és öregek egyaránt. Pár kóbor kutyát is láttam, így majdnem azt is elmondhatom, hogy azok is szaladtak
J.
        
A sétatér, háttérben a színház 
Kolozsvár eleven város, korán ébred és későn fekszik. Nemzetek és fajok egyaránt a városban vannak.

RJA
Sétatér

Sétatér

2014. február 22., szombat

Diákok az iskolában - fotósorozat

         
        Több mint egy évtizede tanítok, 2008-2009-től pedig rendszeresen fotózok az iskolában is, de eddig nagyon kevés képet publikáltam a gyerekekről a blogon vagy a facebookon.
         Pénteken, Búzában, egy iskolai tevékenység alkalmával (nemzetközi anyanyelv nap) készítettem pár képet, ezek közül néhányat fehér feketében a blogon is közlök.

RJA















Ködben a város

Ködben a város / nagyobb felbontásért kattints a képre
Lejárt egy újabb hét és egyre közelebb van március. Remélhetőleg a tavasz és a meleg is megérkezik. A héten nem sokat foglalkoztam a bloggal. Ez azért volt, mert rengeteg volt a dolgom és kevés az időm, sőt ma sem lesz máshol, ugyanis nemsokára terepre indulok. Több sporteseményt is fotóznom kell. Hazudnák, ha azt mondanám, hogy bánom. Programom az elkövetkező két-három hétben sem lesz lezserebb, sőt sűrűsödik, de sebaj, ettől szép az élet J.
Ma reggel készítettem egy panorámaképet az erkélyről, ezt közölöm.
Amint lesz időm összegyűjtőm az összes olyan képet, amit az erkélyről készítettem és egy fotómontázsban közölni is fogom, csak egy kis türelmet kérek.

Végezetül szép hétvégét kívánok mindnyájatoknak!
RJA

2014. február 17., hétfő

147 éve volt a kiegyezés

A Monarchia címere / crowland.uw.hu
1867 elején megszületett a kiegyezés Ausztria és a magyarországi tárgyalódelegáció között, melynek értelmében létrejött a dualista Osztrák–Magyar Monarchia.
1867 február 17.-én I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, a magyar tárgyalódelegációt vezető Deák Ferenc javaslatára, id. gróf Andrássy Gyulát nevezte ki magyar miniszterelnöknek.
Az Andrássy-kormány / Wikipédia
Az Andrássy-kormány, melynek tagjai voltak Eötvös József, Wenckheim Béla, Lónyai Menyhért, Horvát Boldizsár, Mikó Imre, Festetics György és Gorove István, február 20-án tette le hivatali esküjét.
I. Ferenc József király / Wikipedia
1867 június 8-án, I. Ferenc József császárt, a budai Mátyás templomban magyar királynak koronázták.
A kiegyezést sokan elítélték és árulásnak tekintették, Deákot pedig árulónak.
Deák Ferenc / Wikipédia
A kiegyezés értelmében a két tagállamnak külön országgyűlése és kormánya volt, a külügy, hadügy és pénzügy minisztériumok kivételével, ugyanis ezek közös minisztériumok voltak.
lazarus.elte.hu
A kiegyezés és az első világháború közötti időszakot „boldog békeidőknek” nevezzük, mivel semmilyen fegyveres akció nem zajlott a Monarchia területén.

 RJA

Eső

Ma majdnem egész nap esett az eső, ezt fényképeztem le és töltöttem fel a blogra. 

Hétvége - telihold

Milyen volt a hétvége? Hmm, szép, csak sajnos rövid, hamar eltelt, legalább is úgy tűnt nekem. Sokat nem fotóztam, mármint nem a városról. Azt a pár képet amit készítettem feltöltöttem a blogra is. 
RJA
További képek: 




2014. február 15., szombat

177 éve halt meg Sobri Jóska, betyár

         Holnap, február 16-án, lesz 177 éve, hogy meghalt a hírhedt betyárvezér, Sobri Jóska.  
        
Sobri Jóska - Wikipedia
Ki volt Sobri Jóska?
         Sobri Jóska, eredeti nevén Pap József 1810-ben született a Vas megyei Erdőd majorban. 1837 február 16-án halt meg a Tolna megyei Lápafőn. Retteget betyár és útonálló tolvaj volt, aki a Dunántúlon tevékenykedett. A második legismertebb betyár (Rózsa Sándor a legismertebb) volt.
         Nevét valóságos kultusz övezte, mesék, dalok őrzik emlékét.
         Első bűncselekményét 18 évesen követte el, amikor disznólopásban vett részt. Tette felszínre került, így két év börtönbüntetésre és pálcázásra ítélték. Büntetését a szombathelyi börtönben ülte le, ahol egyik rabtársától megtanult írni és olvasni.
         1835-ben, társával, Fényes Istókkal kiraboltak egy juhos gazdát, de sikerült megszöknie a törvény elől, így bujdosásra kényszerült. Bujdosás közben rablóbandát alapított, alvezére Milfajt Ferkó volt. Többnyire juhászokat és kereskedőket raboltak ki.
        
Milfajt Ferkó - Wikipedia
1836-ban követte el pályafutása leghíresebb rablását. Ekkor a győri káptalan pénztárát és az uradalmi számtartó minden vagyonát elvitte.
         Sobri Jóska hírneve annyira elterjedt, hogy olyan bűntetteket is az ő számlájára írtak, amiket nem ő követett el. Ekkor a betyár ellen hajtóvadászatot rendeltek el (100 arany vérdíjat tűztek ki fejére), hat vármegye katonaságát mozgósították.
         1837. február 16-án, a Tolna megyei Lápafőnél Sobrit és öt társát bekerítették a katonák. A betyárok egy ideig ellenálltak, de a túlerő láttára Sobri Jóska szíven lőtte magát.
         Emlékét balladák, mesék őrzik. 2002-ben filmet forgattak Sobri címmel. 

Kik voltak a betyárok?
„Betyár a 18–19. századi bujdosó rablók neve volt Magyarországon. Általában lovas bujdosókként említik őket. A magyar betyárokhoz hasonló lovas útonállók világszerte (az Egyesült Királyságban és Írországban: highwayman) léteztek.”

 Wikipedia

2014. február 14., péntek

Bálint-nap (Valentin-nap), vagy a szerelmesek napja

       
http://m.cdn.blog.hu/
 Világszerte ma, február 14-én ünnepelték a Bálint-napot (vagy más néven Valentin-nap), pontosabban a szerelmesek napját.
Lássuk most ki is volt Szent Bálint!

„Akiről e napon emlékezik meg az Egyház, itáliai ókeresztény vértanú volt. Legendáját az Érdy-kódex adja elő. Eszerint egy pogány fejedelem azt mondotta neki, hogy hisz, ha vak leányát meggyógyítja. Erre Bálint püspök imádságod tevén, megvilágosojtá ő vak leányát.” - Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

         Kevesen tudják, hogy ez a főleg angolszász világban elterjedt ünnep mit is jelent. Szent Bálint a szerelmesek és a lelki betegek védőszentje. Kelet Európában alig 1990 után kezdték el ünnepelni. Erdélyben vallási eredete elhomályosult, kevesen tudják, mit is ünnepelnek. Sokan annyit tudnak csak, hogy a szerelmesek napja van.
           A Bálint-nap körüli napokon két vallásos ünnep is létezett az ókori Rómában: a Faunalia (február 13) és a Lupercalia (február 15).
        
Faunus/http://upload.wikimedia.org/
Faunalia:
Faunusz ünnepe (a görög mitológiában megfelelője Pán). Faunusz a pásztorok kecskeszarvú, -lábú, és -farkú istene. A kecske-, a birkapásztorok, a halászok és vadászok védője.
        
Lupercalia: A papok a nőket kecskebőrből készült szíjakkal ostorozták, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon, valamint kiengeszteljék, a rosszindulatú, farkas alakú Lupercusz istent. Ugyanekkor a lányok Juno (Jupiter főisten felesége, a házasság istennője és védelmezője) templomába mentek, hogy a papnők megjósolják jövendő férjüket. A férjek pedig virágot ajándékoztak feleségeiknek.
         Idővel a két pogány ünnep és a február 14-én ünnepelt Szent Bálint-nap összemosódott és kialakult a manapság ismeretes szerelmesek napja.

         RJA

2014. február 13., csütörtök

Szemét az Epreskertben

         
Szemét az Epreskertben 
Ma délután az egyik kedvenc helyemen jártam, az Epreskertben (vagy Epres kertben), gondoltam készítek pár képet, de felháborodtam, amikor láttam mi van fent. Tele volt szeméttel a domboldal.

         Elképesztő, hogy milyen emberek laknak ebben a városban. Felháborító. Nem értem miért olyan nehéz egyeseknek a kukába dobni a szemetet? Mondjuk a valóság az, hogy nincsenek is kukák, de ez nem azt jelenti, hogy a szemetet nem lehet a megfelelő helyre dobni.
RITI











         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...